Свързани новини

18.02.2020 14:51

488,7 млн. лв. са бюджетите на районите в София, без Капиталовата програма

Видян 2657 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Поради лансираните неистини, че не се давали пари на районите в новия бюджет, ресорният заместник – кмет Дончо Барбалов публикува фактическото разпределение на парите от общинската хазна с документи. Излиза, че 24 районни администрации всъщност харчат над половин милиард лева през 2020 г. Ето и сметките му:
„488,7 млн. лв. е общата сума на бюджетите на районните администрации в София. В нея не се включват средствата от Капиталовата програма, които се предоставят допълнително през годината с корекции на бюджета.
Със заповед на кмета на София вече са разпределени бюджетите на отделните столични райони, които съгласно закона са второстепенни разпоредители на бюджетни средства. В тях са посочени източниците на финансиране за отделните направления.
Нека напомня как се формират бюджетите и откъде идват средствата, отпускани на районните администрации.


  •  Образование

Тук се включват заплатите на служителите и издръжката на всички училища и детски градини във всеки район. Държавата отпуска парите за издръжка на училищата и заплатите на преподавателите. За детските градини държавата дава пари за заплати, за безопасни условия на труд и квалификация на учителите. Основната издръжка на детските градини обаче е изцяло местна отговорност. В допълнение към държавното финансиране тази година Столичната община дава над 38 млн. лв. за издръжка на местни дейности в образованието.


  • Здравеопазване

В тази графа влиза изръжката на самостоятелните детски ясли, Комплексите за детско хранене с кухни, Банката за майчина кърма, медицинските сестри в здравните кабинети на всички училища и детски градини в съответния район. Заплатите на работещите в самостоятелните ясли са държавна отговорност, но издръжката на яслите е от Столична община. През тази година освен издръжката, СО финансира с близо 6 млн. лв. заплатите на административния и помощен персонал в детските ясли, така че държавното финансиране ще се ползва само за заплатите на медицинските сестри, които трябва значително да се повишат.


  • Социални дейности

Средствата по това перо са за финансиране на пенсионерските клубове по райони.


  •  Култура

Тук се включва издръжката на читалищата и на специалистите, които се занимават с изпълнението на културния календар и организиране на събития. Освен това, през годината на районите се отпускат допълнително средства за апликационни форми по културния календар.


  •  Спорт

Средствата са за издръжка на специалистите, които координират и организират спортни събития в района. Финансирането на отделните събития става чрез програмите на съответните дирекции към СО.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Ирански прелести

Ирански прелести: Фото на деня

Ирански прелести: Фото на деня

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни