Свързани новини

12.06.2009 09:13

50-ина варненци протестираха срещу новия градоустройствен план

Видян 2608 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Десетки варненци се събраха пред шадравана на пл. "Независимост” вчера, за да изразят недоволството си от проекта за нов общ устройствен план на града, предаде БГНЕС.


Две групи от тях носеха собственоръчно изработени плакати и лозунги, от които можеха да се прочетат фрази като: "Да преместим политиците, а не горите”, или: "ОУП на нашия град, не на "Нашият град”. С мегафон в ръка председателят на Национална асоциация на българския бизнес Светлозар Николов приканваше минувачите да се спрат и да обърнат внимание, след като става въпрос за техния град. Присъствието на Николов бе обяснено от гражданин с факта, че той също живеел в предвидена за отчуждаване зона. "На мен лично искат да ми съборят къщата и да ми вземат целия имот над Военна болница, каза един от протестиращите-Георги Хаджитинев, който бе на митинга със своята съпруга.
По думите на Хаджитиневи в района има около 30-ина къщи, а улиците в плана за регулация били ненормално широки. Варненецът добави, че са писани писма до всички институции, в това число и до Европейската комисия, откъдето Жозе Барозу им отговорил, че е запознат с проблема, но трябва да се обърнат до омбудсмана Гиньо Ганев. Кръстю Кръстев от "Зелена Варна” мотивира присъствието си с традиционното незачитане на тяхното мнение по отношение на проекта за ОУП. От 2006 г. участваме в консултации и нито една наша препоръка и предложение досега не са били взети под внимание, обясни Кръстев.
БГНЕС припомня, че предварителната фаза на проекта за Общ устройствен план на Варна е завършена. По данни на проф. Иван Никифоров от екипа на ТПО, който изготвя проекта, са изпълнени направените предписания. Променени са броя и вида на устройствените зони, като броят им е намален от 1800 на около 800, а видът им от 61 на 41. Актуализирани са схемите на държавната и общинската собственост. Отстранени са и всички пропуски и нарушения на чертежите, изтъкна още проф. Никифоров. Според арх. Вилияна Андреева, която е разработила транспортната система, новият проект е направен така като че ли трафикът във Варна е непрекъснато в час пик. Не са се съобразили със становището на екологичните организации, каза в кулоарите на залата председателят на “Зелена Варна” Кръстьо Кръстев. Според него остава булевардът в Морската градина, който напрактика ще осигури достъп на автомобили до новоизградените кооперации. Новият ОУП потвърждава и сега действащия ПУП, което води до узаконяването и предвижда унищожаването на 2/3 от Морската градина. За отнетите територии се предвижда застрояване по имотни граници, което означава, че няма да остане никаква паркова зона, каза Кръстев. Той посочи още, че остава и проектът за пътен тунел, който да минава под природен парк “Златни пясъци”.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 29 септември 21:00ч.

Странични ефекти 2013 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 1 ч 46 мин

Режисьор: Стивън Содърбърг
В ролите: Руни Мара Емили Тейлър Джуд Лоу Dr. Jonathan Banks Чанинг Тейтъм Мартин Тейлър

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

рак