Представлява ли нарушение на принципа на лоялно сътрудничество задължаването на една държава-членка да носи пълна отговорност за изпълнението на общностната политика в определена област, докато същевременно същата държава бива лишавана от ползите на съответната политика за неограничен период от време?

Свързани новини

06.12.2022 16:32

73 евродепутати с писмо до Съвета на ЕС за Шенген

Видян 4104 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов, Сергей Станишев, Иво Христов, Елена Йончева и Цветелина Пенкова инициира писмо до Съвета на ЕС, с което питат, с какви мотиви може да бъде наложено вето на България за присъединяването й към Шенгенското пространство. Писмото е подписано и от всички останали евродепутати от България, като е подкрепено от общо 73-ма представители в Европейския парламент от различни държави, които са част от всички политически семейства. Въпросът е адресиран до Съвета на ЕС, по правило 138 на ЕП.

Ето и писмото, което беше изпратено днес до Съвета:

България и Румъния са правно задължени да прилагат достиженията на правото от Шенген, с изключение на разпоредбите, свързани с премахването на вътрешните граници. Двете държави членки нямат право да избират кои части от Шенгенското законодателство да прилагат и в резултат на това понасят всички тежести, свързани с управлението на външните граници на Шенген, без да се ползват от предимствата на Шенгенското пространство.

През 2011 г. България и Румъния успешно приключиха процеса на оценяване по отношение на Шенгенското пространство, което беше потвърдено от Съвета по надлежния ред. Същевременно повече от 11 години така и не беше взето политическо решение за премахване на вътрешния контрол.

В този контекст:

1. При предишни разширявания на Шенген имало ли е друг прецедент, при който членовете на Съвета са поискали допълнителни оценки, преди да гласуват решението?

2. Съществува ли правно основание, което да позволява обвързване на премахването на вътрешните граници с нивото на представяне на съответната държава в други общностни политики ?

3. Представлява ли нарушение на принципа на лоялно сътрудничество задължаването на една държава-членка да носи пълна отговорност за изпълнението на общностната политика в определена област, докато същевременно същата държава бива лишавана от ползите на съответната политика за неограничен период от време?



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

AI изображенията разкриват как ще изглежда храната след 30 години

AI изображения разкриват как ще изглежда храната след 30 години

Свръхреалистични изображения, създадени ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

овен

Социалната справедливост

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Социалната справедливост,колкото и да е странно,е нещо