Свързани новини

11.01.2022 14:46

81 върховни съдии потвърдиха подкрепата си за Галина Захарова

Видян 856 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Три дни преди ключовия избор за председател на Върховния касационен съд 81 върховни съдии потвърдиха подкрепата си за единствената номинация на издигнатата от самите тях Галина Захарова, предаде БНР. Според магистратите,  тя притежава необходимите качества да отстоява независимостта на съда и на съдебната власт.



Висшият съдебен съвет ще избере председател на Върховния касационен съд на 14 януари в непълен състав. В момента той се състои от 22 -ма члена, а за да има избор за един от тримата големи в съдебната власт, трябва да гласуват най-малко 17 съдебни кадровици. Според правосъдния министър Надежда Йорданова, непопълненият състав на Съвета не може да е оправдание за провал на избора:



"Очаквам да има един задълбочен дебат с ясни, конкретни аргументи относно качествата на кандидата, а не процедурни хватки. Това е тест доколко Висшият съдебен съвет е способен да изпълнява своите функции отговорно и в интерес на обществото с висок професионализъм" - каза правосъдният министър Надежда Йорданова.



Както своите предшественици, служебните правосъдни министри Янаки Стоилов и Иван Демеджиев, Йорданова даде висока оценка на качествата на съдя Захарова. Според нея това, че тя е единствена номинация не е проблем, защото важни са нейните професионални и нравствени качества.



За да бъде избрана Галина Захариева, е необходимо високо мнозинство от 17 гласа.



Спекулациите, че такова няма да бъде събрано, Йорданова остави без коментар.



Минути преди 10 часа на извънредно заседание съдебните кадровици промениха мястото за избор на съдия номер едно - от традиционната зала във ВСС, в зала в съседната страда на Националния институт за правосъдие.



Причината е усложняващата се епидемична обстановка и заявките на голям брой членове на Съвета и медиите да присъстват на място при избора в петък.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Абсолютно безстрашно днес ще се противопоставяте на нормите

Абсолютно безстрашно днес ще се противопоставяте на