Свързани новини

12.09.2013 16:23

95% от работата по случая в Сарафово е приключена

Видян 1117 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Разследването на бомбения атентат, извършен през юли м.г. на бургаското летище Сарафово, ще приключи с внасяне на обвинителен акт в съда най-късно до март 2014 г. Това прогнозира в четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров след първото заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) след лятната ваканция. По думите му 95% от работата по случая е приключена. Има отговори на съдебните поръчки. Предстои да бъдат довършени някои от експертизите, предаде Медияпуул.



Цацаров коментира знаковото досъдебно производство по повод коментара на президента Росен Плевнелиев отпреди ден, че това дело е доказателство, че "българските служби се интегрират все по-умело и все по-ефективно в евроатлантическото семейство".



 "Президентът получава абсолютно регулярна информация от мен за това какъв е ходът на разследването с оглед на това, че малко или много това разследване засяга и въпроси на националната сигурност", каза Цацаров, добавяйки лаконично, че "обвинителен акт ще бъде внесен тогава, когато прокуратурата прецени, а именно прокуратурата е тази, която може да прецени това и трябва да го прецени, че са налице предпоставките за това".



Той обясни, че амбицията на подчинените му е да внесат материалите по делото в Бургаския окръжен съд "максимум до първите три месеца на следващата година, когато бъдат събрани категорични данни за виновните лица". Това обаче ще стане, ако заподозрените, бъдат предадени на България, каза Цацаров, който след това уточни, че в противен случай съдебният процес ще бъде задочен.



"Когато, освен това, тези виновни лица бъдат поискани по съответния международен ред, защото за поне две от тях ние знаем точната самоличност, а в момента и точното местонахождение и едва ако тези лица бъдат преведени в България по съответния международен ред, тогава ще се пристъпи към съдебен процес", заяви още Цацаров.



По думите му разследващите ще използват всички правни механизми, за да бъдат екстрадирани до България двамата заподозрени за организацията на терористичния акт, чиято самоличност беше огласена от службите това лято – австралийският гражданин Мелиад Фара и канадецът Хасан Ел Хадж Хасан.



"За целта ще се използват абсолютно всички инструменти на международната правна помощ – от обявяването на издирване, през европейска заповед за арест, през молби за екстрадиция до държави, с които имаме международна правна помощ. А ако се окаже в крайна сметка, че са в държави, с които нямаме договор за международна правна помощ – на условията на взаимността, каквото също е възможна. Ако тези лица бъдат предадени на българските власти, те ще бъдат изправени пред съд. Ако не бъдат предадени на българските власти, съдебният процес трябва да протече в тяхно отсъствие", продължи главният прокурор.



Обясни и, че прокуратурата няма намерение да спира разследването, докато двамата заподозрени бъдат издирени, тъй като "ние трябва да дадем съвсем ясен сигнал, че този тероризъм среща нула толерантност в България и в крайна сметка се наказва така, както законът го изисква".



"Имайте предвид и нещо друго – ние ще изправим пред съд не организация, ние ще изправим пред съд конкретни лица, както е нормалното в наказателния процес", добави Цацаров и уточни, че действията на наказателните органи не са свързани с взимането на политически решения по отношение на групировката Хизбула.



Цацаров призна, че българските власти са наясно, че няма да бъдат изправени на съд, дори и задочно, всички лица, съпричастни към този жесток терористичен акт.


Той уточни, че по-голямата част от съдебните поръчки вече са готови, като все още се чакат материали от Турция и Италия, допълва Медияпуул.





Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

рак

Ще държите и ще търсите личното уединение

Ще държите и ще търсите личното уединение. Днес ще сте