Свързани новини

25.02.2019 11:26

Адвокати поискаха оставката на ВАдС

Видян 1134 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българската адвокатура не е нито свободна, нито независима, заяви адвокат Велислав Величков от Фейсбук общността на българските адвокати (ФОБА), в която има над 2100 правозащитници от цялата страна.


Своеобразното сдружение обяви готовност за организиране на национална адвокатска стачка и настояха за сериозни нормативни промени, които да гарантират нормалното упражняване на тяхната професия. Юристите се обявиха и срещу дейността на Висшия адвокатски съвет, който според тях не защитава адекватно правата на адвокатите в страна и дори настояха за оставка на неговото ръководство.


За конкретен повод те посочиха провелото се на 23 и 24 февруари Общо събрание на адвокатите в страната, както и решенията, взети на него.


"Това не бе общо събрание на адвокатите, а нещо като партиен конгрес на БКП до 1989 г. и като стилистика, и като реторика. Нашият тъжен извод е, че адвокатурата не само не е влязла в XXI век, но започваме да се съмняваме, че тя е изгубила първоначалната инерция от навлизането на свободата и демокрацията и се е върнала към мрачните тоталитарни времена. Висшият адвокатски съвет се държи като Политбюро на адвокатурата, което изглежда се намира в пряка корелация с властта и по пътя на най-малкото съпротивление е готово да премълчава нарушаването на правата на адвокатите за сметка на удобния разговор с властимащите", смята адвокат Величков.


Той поясни, че по време на  дискусията в неделя са се чули много критични мнения за това да не бъдат приемани докладите и отчета на адвокатския съвет, а самият той е бил подложен на унищожителна критика.


"Общият резултат е, че нямаше нито едно изказване в подкрепа на това, че работа е свършена, че дейност е отчетена, но накрая делегатите от две колегии – София и Варна, чиито представители почти не се изказаха през деня, предопределиха, че адвокатурата остава в XX век. Хартиена адвокатура, номенклатурна адвокатура, мълчалива адвокатура. Хората, които най-много мълчаха и нищо не казаха, те гласуваха за ръководните ни органи. Имаше над 30 предложения, направени от делегати от страната, които в крайна сметка не бяха подложени на гласуване. Това, което се занимава сегашният, а и миналият състав на Висшия адвокатски съвет, е да манипулира предложенията", подчерта още адвокат Величков.


Адвокатите изразиха още няколко искания, сред които промяна на Закона за мерки срещу изпиране на пари и правилника за неговото прилагане, възможност за подаване на конституционна жалба от ВАдС, промяна в Закона за адвокатурата, реформи в органите на адвокатурата, електронно гласуване и адекватна защита на адвокатската дейност.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион