AI може да изследва мъжете за безплодие със 74% точност само с кръвен тест

Свързани новини

04.08.2024 07:37

AI може да изследва мъжете за безплодие със 74% точност само с кръвен тест

Видян 11220 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според учени скоро при личните лекари може да се появи бърз тест за плодовитост при мъжете, който изисква само кръвна проба.

Тестът, разработен от изследователи в Япония, използва изкуствен интелект, за да търси хормони в кръвна проба, които са показателни за нисък брой сперматозоиди в спермата.

Като цяло моделът на изкуствения интелект има 74% точност при откриването на ниски нива на сперматозоиди, казват експертите.


Но той е 100 % точен при прогнозиране на необструктивната азооспермия - сериозен недостиг на сперматозоиди в еякулата и основна причина за безплодие.

В близко бъдеще мъжете ще могат да се бодат с пръст за малка кръвна проба, която ще се изпраща за анализ, за да се определи рискът от безплодие. 


Тестът се разработва от група, ръководена от професор Хидеюки Кобаяши от Катедрата по урология към Медицинския факултет на университета "Тохо" в Токио, Япония.

Обикновено първата стъпка в диагностицирането на мъжкото безплодие е извършването на анализ на спермата и ако се установят отклонения, се прави хормонален тест - казва той пред MailOnline.

Уникалната характеристика на това проучване е, че то е новаторско, тъй като рискът от мъжко безплодие се определя въз основа на хормонален тест, а не на спермален тест.

'Тестът за сперма е прост тест, но той не позволява адекватно изследване на мъжкото безплодие, тъй като само центровете за безплодие разполагат с помещение за еякулация и специализирано оборудване за извършване на теста', добави професор Кобаяши.


 


 


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 04 август 00:00ч.

Дивергенти 2014 г. ‧ Екшън/Сай-фай

В ролите: Шейлийн Удли Беатрис Прайър Тео Джеймс Four Майлс Телър Питър

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

везни