22.06.2024 08:06

AI може да подхрани антисемитизма: ЮНЕСКО

Видян 1040 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Технологията на изкуствения интелект (ИИ) може да доведе до нарастване на броя на фалшивите разкази за жестокостите от Втората световна война, включително отричането на Холокоста, предупреди органът на ООН за образование и култура ЮНЕСКО.

Според доклад, публикуван в партньорство със Световния еврейски конгрес във вторник, генерирането на фалшиво съдържание, като например дълбоки фалшификати и дезинформация, може да подкопае автентичността на историческите доказателства и да разпространи антисемитски идеологии.

В проучването се посочва широкото използване на изкуствен интелект за подпомагане на образованието, научните изследвания и писането, което според него би могло да доведе до повишена вероятност от поява на недостоверни данни.


В доклада се предупреждава, че дълбоко фалшивите изображения и аудиосъдържание, създадени с помощта на генеративен изкуствен интелект, са особено убедителни за младите хора, които могат да се сблъскат с тях в платформите за социални медии.

Тъй като четирима от всеки петима млади хора на възраст между 10 и 24 години вече използват ИИ по няколко пъти на ден за образование, забавление и други цели, според проучванията на ООН, "трябва бързо да се предприемат действия за етично ръководство на тези нови технологии", се предупреждава в доклада.

В доклада като пример е използвано приложението "Исторически фигури". Съобщава се, че интерфейсът е позволявал на потребителите да разговарят с видни нацисти като Адолф Хитлер и Йозеф Гьобелс и е твърдял невярно, че лица като Гьобелс не са участвали умишлено в Холокоста и са се опитали да предотвратят насилието срещу евреите.


В доклада се казва също, че ChatGPT и Bard на Google са създали съдържание, в което подробно са описани събития, свързани с Холокоста, които никога не са се случвали.

"Ако допуснем ужасяващите факти за Холокоста да бъдат размити, изопачени или фалшифицирани чрез безотговорното използване на изкуствен интелект, рискуваме експлозивното разпространение на антисемитизма...", заяви генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле.

ЮНЕСКО призова правителствата да ускорят прилагането на Препоръката относно етиката на ИИ, която беше приета единодушно от държавите членки през 2021 г.

Агенцията на ООН също така призова технологичните компании да установят етични правила за разработването и използването на ИИ в опит да намалят вероятността от генериране на ненадеждна информация и да попречат на лошите актьори да разпространяват дезинформация.


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 FuckAI 22.06.2024 09:56

    Те това е заветната цел на неоконите: никой да не знае нищо със сигурност. Пазете си старите книги, преди да са почнали да ги горят. Дигиталното аутодафе е в пълен ход.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес ще запазите енергията от вчера

Днес ще запазите енергията от вчера, но вече може да я