26.10.2024 07:30

Ако плачете на филми е по вероятно да умрете млади: Учените

Видян 2793 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако плачете по време на филми, тълкувате обикновени ситуации като заплаха или се страхувате от отхвърляне, може да сте изложени на по-голям риск от ранна смърт. Това поведение е характерно за хората с невротизъм, а ново проучване установи, че тази личностна черта увеличава шансовете за преждевременна смърт с 10%.

Невротизмът се свързва с негативни емоции като страх, тъга и раздразнителност, но е съставен от различни компоненти като самота, тревожност и раздразнителност, които опустошават ума и тялото.


Учените определиха самотата като най-силния предиктор за преждевременна смърт, тъй като това чувство може да доведе до умишлено самонараняване, заболявания на дихателната и храносмилателната система, твърдят изследователите.

Други аспекти на невротизма, като променливост на настроението и чувство на досада, също са свързани с по-висок риск от смъртност.

Като цяло екипът установява, че връзката е най-силна при мъжете и е особено значима сред хората на възраст под 54 години и тези без висше образование.

Екипът от изследователи, ръководен от Държавния университет на Флорида, анализира данни от Биобанката на Обединеното кралство - огромна база данни, която съдържа биологични проби и генетична информация, информация за начина на живот и здравето на половин милион души.

Близо 500 000 души, чиято информация е съхранена в Биобанката, са попълнили оценка на невротизма между 2006 и 2010 г.
 
Оттогава в продължение на 17 години учените следят дали тези индивиди са живи или умрели. Изследователският екип използва тези данни за „жизнения статус“ заедно с оценките на участниците за невротизъм, за да проучи дали личностната черта - и някои нейни компоненти - са по-силно свързани с преждевременната смърт, отколкото други.

През този 17-годишен период 43 400 от приблизително 500 000 участници са починали - около 8,8 % от общия размер на извадката.

Данните показват, че средната възраст при настъпване на смъртта е била 70 години, като основната причина е била рак, следван от заболявания на нервната система, дихателната система и храносмилателната система.

Тези, които са загинали от респираторни или храносмилателни проблеми, в голяма степен са съобщили, че по време на оценката са се почувствали „преситени“.

Малък брой от 0,7 %, около 291 души, са докладвали за умишлено самонараняване.

Тези лица заявили, че изпитват вина и промени в настроението и се чувстват постоянно стресирани по време на живота си.


Въпреки това всички хора с по-висок невротизъм съобщават, че изпитват самота. Връзката между самотата и преждевременната смърт може да се обясни и с нарастването на чувството за изолация с приближаването на смъртта. Това обаче се опровергава от факта, че връзката е подобна, когато се изключат смъртните случаи през първите пет до десет години от проследяването, твърдят изследователите.

Беше изненадващо, че самотата оказва много по-силно влияние, отколкото другите компоненти на невротизма“, казва пред PsyPost Антонио Терачиано, старши автор и професор по гериатрия в Държавния университет на Флорида.

'Резултатите показват, че тези, които съобщават, че са самотни, са изложени на много по-висок риск от смърт, отколкото тези, които се чувстват тревожни или виновни', допълва той.

Терачиано и колегите му публикуват своите открития в Journal of Affective Disorders през септември.

Проучването дава нов поглед върху това как самотата влияе върху здравето и дълголетието, тъй като експертите предупреждават, че САЩ са изправени пред епидемия от самота. 


 Мария Пенчева


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.media си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бтв Синема 03 ноември 21:00ч.

Черно злато 2011 г. ‧ Военен/Приключенски филм ‧ 2 ч 10 мин

Режисьор: Жан-Жак Ано
В ролите: Антонио Бандерас Емир Несиб Марк Стронг Sultan Amar Таар Раим Prince Auda

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес най-добре бихте се почувствали

Днес най-добре бихте се почувствали, ако положите