Свързани новини

27.11.2013 11:10

Американски бомбардировачи нахлуха в китайската зона за сигурност

Видян 1046 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Два невъоръжени американски B-52 бомбардировачи на тренировъчна мисия са прелетели над спорните острови в Източнокитайско море без да уведомят Пекин, докато основните авиокомпании на Япония също игнорират китайските власти, когато самолетите им са преминали през новата зона за отбраната на въздушното пространство в сряда, съобщава Ройтерс. Незачитането от страна на Япония и нейния съюзник на Съединените щати вдигна залога в териториалния сблъсък между Пекин и Токио за островите и предизвиква Китай да направи следващия си ход, твърдят експерти.



Китай публикува координатите на новата зона за отбрана на въздушното пространство през уикенда и предупреди, че ще предприеме "отбранителни спешни мерки" срещу самолети, които не успяват да се идентифицират правилно във въздушното пространство. Новата зона обхваща голяма част от Източнокитайско море.



"Ако САЩ проведат още два или три полета като този, Китай ще бъде принуден да отговори. Ако Китай може да отговори само устно, това би било унизително", каза Сун Чже, професор в Центъра за американско-китайските отношения в Университета Цинхуа в Пекин пред Ройтерс.



"Концепцията за хартиения тигър е много важна. Всички страни са изправени пред този проблем. Япония и Съединените щати не искат да бъдат поставени в позиция, където те са хартиени тигри. Китай има още по-малко желание да бъде хартиен тигър", добави той.



Министерство на отбраната на Китай заяви, че е наблюдавал целия полет на самолетите САЩ през зоната във вторник. Говорител на Пентагона заяви, че самолети са нито са били наблюдавани, нито потърсени от китайски самолети.



След искане от страна на японското правителство, Japan Airlines и ANA Holdings обявиха, че са спрели да дават летателните си планове и друга информация на китайските власти в сряда. Сдружението на авиационната индустрия на Япония заяви, че е заключило, че заплаха за безопасността на пътниците чрез игнориране на китайските искания.



Полетът на бомбардировачите B-52 е част от дълго планирана тренировка, каза военен американски представител.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Абсолютно безстрашно днес ще се противопоставяте на нормите

Абсолютно безстрашно днес ще се противопоставяте на