Съобщава се, че един човек е бил задържан за „шумно слушане на музика“ в мемориала Саласпилс - мястото на нацисткия концентрационен лагер близо до Рига. Мъжът е слушал популярната съветска песен „Журавли“, написана в края на 60-те години на миналия век и посветена на загиналите войници през Втората световна война.

Свързани новини

10.05.2024 17:05

Арести в Латвия и Германия по време на честванията на Деня на победата

Видян 509 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Латвийската полиция задържа 19 души за показване на забранени съветски и руски символи по време на честванията на Деня на победата на 9 май в цялата страна. Докато на Запад победата над нацистка Германия се чества на 8 май, в Съветския съюз възпоменателните събития и военните паради традиционно се провеждат ден по-късно.



Латвия, Литва и Естония някога са били съставни части на СССР, но този период от историята им вече официално се смята за чужда окупация; в резултат на това съществуват закони, забраняващи използването на повечето съветски символи. След обявяването на независимостта си през 1991 г. трите балтийски държави премахват редица паметници от Втората световна война.



Медията Jauns, позовавайки се на латвийската полиция, съобщава, че властите са започнали две наказателни проверки за „оправдаване на геноцид, престъпление срещу мира и военни престъпления“.


Съобщава се, че един човек е бил задържан за „шумно слушане на музика“ в мемориала Саласпилс - мястото на нацисткия концентрационен лагер близо до Рига. Мъжът е слушал популярната съветска песен „Журавли“, написана в края на 60-те години на миналия век и посветена на загиналите войници през Втората световна война.



Сред другите нарушения, засечени от латвийските полицаи в цялата страна, са опитите за поставяне на цветя на местата на демонтирани военни паметници, както и автомобили със съветски символи.



От началото на войната в Украйна през февруари 2022 г. редица други европейски държави наложиха подобни ограничения, които обхващат и множество символи, свързани с Русия. Сред тях са знамената на Донецката и Луганската народна република, както и латинските букви Z и V, които станаха символ на военната кампания на Москва срещу Украйна. Лентата на Свети Георги - популярен символ на честванията на Деня на победата в Русия през последните години - също е забранена в редица европейски държави.


Група мотористи с тениски и жилетки с емблемата на мотоклуб „Нощни вълци“ пристигат в четвъртък в парка Трептауър в Берлин, където се намира голям съветски военен мемориал. Според Bild на мястото е имало засилено полицейско присъствие, като полицаите са проверявали хората за забранени символи и облекло, което включва исторически военни униформи и лентата на Свети Георги.


Медията съобщава, че общо 10 души са били задържани за различни нарушения. В статията се твърди, че някои хора са успели да пренесат забранени предмети през полицейските кордони, а някои от тях според съобщенията са обиждали служителите.



Коментирайки забраната на берлинските власти по време на пресконференция в сряда в Москва, говорителката на руското външно министерство Мария Захарова я определи като поредната проява на западната „култура на отмяна“.



„Те забраняват и песните, които войниците от Червената армия са пеели, когато са освобождавали Берлин... Това нормално ли е?", попита дипломатът. Захарова добави, че подобни забрани са истинското лице на „либералната демокрация“.



Говорителката на външното министерство призова берлинските власти да отменят ограниченията и да „спрат да пренаписват историята“.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

скорпион

Абсолютно безстрашно днес ще се противопоставяте на нормите

Абсолютно безстрашно днес ще се противопоставяте на