15.06.2024 16:24

Атанас Зафиров временно оглавява БСП, Гуцанов - парламентарната група (Видео)

Видян 752 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За временен председател на БСП е избран Атанас Зафиров.  До 10 ноември ще бъде извършен и прекият избор на постоянен лидер на социалистите, стана ясно на заседанието на Националния съвет на БСП.

За председател на парламентарната група на БСП в новото Народно събрание беше избран Борислав Гуцанов, а не предложеният от Нинова Георги Свиленски.

БСП не подкрепя Калоян Методиев в парламентарната си група и го призовава да не полага клетва като депутат в 50-ото НС. Това е гласувано от Националния съвет на партията и единодушно прието със 107 гласа "за", което задължава парламентарната група да спази решението.


Бившият лидер на младежкото СДС беше в парламента, след като Корнелия Нинова отстъпи мястото си в 25-и МИР в София и избра да е депутат от Благоевград. Бившата вече лидерка направи това, въпреки че имаше решение от Изпълнителното бюро за обратното - тя да влезе от град София.


"Последните дни се изприказваха много приказки за някакви предателства, за някакви преврати, колаборации, мафии и какво ли не. С днешните решения и с хода на нашия Национален съвет, смятам разбихме две основни лъжи. Първата от тях е за някакъв преврат, който се извършва в партията. Зад някакви тъмни сили, които стоят зад днешния национален съвет.


С днешното заседание така нареченият преврат върна колективното начало, правилата и устава в във функционирането на партията и противно на всички изписани лъжи не е имало никаква форма на реваншизъм, рязане на глави, фалшиви делегати и т.н", заяви Атанас Зафиров, който е временно изпълняващ длъжността председател на ПГ на БСП.


Допълни, че и втора лъжа е опровергана, а именно, че целта на днешния пленум е свикване на извънреден конгрес и промяна на устава с цел отмяна на прекия избор.


"Нищо такова не се е случило. Вървим по зададения от партията ред", категоричен беше той.


Уточни, че от днес ръководството поема курс на обединение и помирение в партията.


"Надяваме се този процес да има своята кулминация на нашия събор на 27-ми юли на Бузлуджа".


Зафиров допълни, че още една тема за "търгашите, които искат да отворят крепостта отвътре и да хвърлят партията в лапите на ГЕРБ и ДПС".


"Националният съвет на БСП въз основа на резултатите от изборите, които ни отредиха ролята на опозиция, потвърждава решението си да не подкрепя правителство с мандат на ГЕРБ и ДПС", категорично заяви Зафиров.


По думите му с това решение "затварят устата на тези клеветници".


"Досега една от пречките за обединението вляво беше силното его на някои лидери, който пречеше на този процес".


Той посочи, че коридор за леви политики има. По отношение на евентуална покана от страна на ГЕРБ за консултации Зафиров каза, че ще се вземе решение на ниво Изпълнително бюро и ПГ дали да участват.




Промяната в БСП вече е в ход, се заявява в обръщение на Националния съвет на партията.

В общата позиция се заявява, че катастрофалните изборни резултати са причинени от разделението в БСП и лявото пространство и се отправя призив: "всички несправедливо изгонени, незаслужено обидени и изоставени" заедно да се противопоставят на антисоциалните процеси, както и на: "ястребите и войнолюбците".


За зам.-председател на НС предложиха Драгомир Стойнев. Избран е и ръководител на делегацията на социалистите в ЕП в лицето на Кристиан Вигенин.


 Мария Пенчева



 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!