25.06.2024 13:55

Австралия иска Асанж у дома: Премиерът

Видян 470 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Австралийското правителство иска Джулиан Асандж да се върне у дома, заяви министър-председателят Антъни Албанез, след като Обединеното кралство го пусна под гаранция преди очакваното признаване на вината му пред американски съд, което е част от сделка, която трябва да го освободи.

В понеделник съоснователят на организацията за прозрачност Уикилийкс получи разрешение да напусне затвора с повишена сигурност Белмарш, където прекара над 1900 дни, и да отпътува от британска земя. В сряда се очаква той да се яви на съдебно заседание на остров Сайпан, част от американската територия Северни Мариански острови, където американски съдия вероятно ще одобри споразумението, което той е сключил с прокуратурата.

Обсъждайки новината с депутатите, Албанезе отново заявява, че "няма какво да спечелим от продължаването на задържането му и искаме да го върнем у дома в Австралия".

Високопоставени австралийски служители, сред които върховният комисар в Обединеното кралство Стивън Смит и посланикът в САЩ Кевин Ръд, са съдействали за освобождаването му и придружават Асанж, добави той.


Министърът на външните работи Пени Уонг заяви пред парламента, че в първите години на затрудненията си в Обединеното кралство Асандж е отказвал австралийски консулски посещения, но миналата година се е съгласил да работи с правителството. Оттогава Смит се е срещал с него няколко пъти, каза тя.

Самолетът, за който се предполага, че превозва Асанж, е пристигнал в Тайланд и е кацнал на международното летище Дон Муанг северно от Банкок, за да презареди с гориво и да допълни запасите си, според местни служители. Очаква се той да продължи към Сайпан.

Северномарианската общност е територия на САЩ. Мястото е избрано от екипа на защитата на Асанж поради отдалечеността му от континенталната част на САЩ и близостта му до Австралия, съобщават медиите, като се позовават на съдебни документи.

Съобщава се, че Асанж ще се признае за виновен по един пункт от обвинението в заговор за получаване и разкриване на информация за националната отбрана на САЩ в замяна на това, че ще бъде осъден за времето, което е прекарал в британския арест.

Издателят беше изправен пред ефективна доживотна присъда в САЩ по обвинения, които са свързани със сътрудничеството на WikiLeaks с информатора Челси Манинг. Поддръжниците на Асандж го наричат жертва на преследване, която е била набелязана за разобличаване на престъпността на САЩ и техните съюзници, включително чрез публикуването на документи, получени чрез Манинг.


 


Пламен Валентинов


 


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 29 септември 21:00ч.

Странични ефекти 2013 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 1 ч 46 мин

Режисьор: Стивън Содърбърг
В ролите: Руни Мара Емили Тейлър Джуд Лоу Dr. Jonathan Banks Чанинг Тейтъм Мартин Тейлър

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

телец