Свързани новини

16.09.2016 09:35

Бъдещето на Европа ще обсъждат лидерите на ЕС в Братислава

Видян 1695 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Защитата на европейските граници и спирането на евентуална нова мигрантска вълна. Това е една от водещите теми на неформалната среща на върха на ЕС в Братислава. Заседанието е особено важно и за българския премиер Бойко Борисов.


Границата между България и Турция се очертава като поредната гореща точка в миграционната криза, която тресе ЕС вече няколко години, затова и премиерът Борисов ще настоява в Братислава евролидерите да се съгласят за незабавно отпускане на 160 милиона евро за охраната ѝ. Очаква се и Вишеградската четворка, в която влизат Унгария, Полша, Чехия и Словакия, да подкрепи искането на България. Не е ясно дали останалите еврочленки ще са "за".


Еврокомисията също даде знак, че дори и да се стигне до отпускане не помощ, това няма да стане много бързо и далеч не е сигурно каква ще е сумата. Освен това Вишеградската четворка има друг приоритет за срещата на върха – "бившите съветски сателити" от Централна Европа настояват за промени в устройството на ЕС, така че най-тежката дума при определянето на политиките да имат националните парламенти.


Фактическият лидер на Европа – Ангела Меркел, настоява обаче за стъпки към още по-голяма централизация. Пример за това е планираното създаване на евроармия – предложение, на което след Брекзит вече няма кой да се противопостави. "Единство" е ключовата дума за германския канцлер.


По-рано бившият председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой заяви, че очаква най-трудните въпроси, свързани с излизането на Великобритания от Европейския съюз, да бъдат поставени към края на следващата година, след парламентарните избори в Германия. Според Ромпой трябва да се изчака съставянето на ново правителство в Берлин. Евросъюзът трябва да постигне взаимноизгодно споразумение с Лондон, но не бива да се пресичат "червени линии". Една от тях е свободата на движение, подчерта бившият председател на Европейския съвет.


Според председателя на Европейския съвет Доналд Туск основната задача на лидерите днес е да отговорят подобаващо на евроскептиците. Туск е категоричен, че повече правомощия на Брюксел "не е правилната рецепта" за това:


Тук, в Братислава, трябва да уверим нашите съграждани от Европа, че сме научили урока си от Брекзит и че сме способни да възстановим стабилността и усещането за сигурност и ефективна закрила, каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск.


Междувременно британският външен министър Борис Джонсън заяви, че военноморските сили от Европейския съюз, които действат в Средиземно море, трябва да връщат обратно корабите с мигранти, плаващи от Либия към Италия. Джонсън каза това след съвещание във Флоренция с италианския си колега Паоло Джентилони.


По думите на британския първи дипломат, тази мярка би имала силен превантивен ефект, но прилагането ѝ в международни води би било незаконно, а либийското правителство не е дало разрешение за разпростиране на операция "София" в своята акватория, отбелязва Ройтерс.


Италия е една от основните страни на "фронтовата линия" на европейската мигрантска криза. През последните три години страната пое повече от 400 хиляди бежанци, а само през миналия месец – 23 хиляди.


Източник: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей