29.04.2009 09:54

България е подготвена за свинския грип

Видян 1230 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България е подготвена за превантивни мерки срещу свинския грип, каза пред БНТ Главния санитар на страната д-р Тенчо Тенев.


Той посочи, че случаите с болестта в Европа, както и Израел не протичат така тежко, както в Мексико. Подобни данни идват и от САЩ. В момента референтните центрове у нас, както и тези в Европа очакват от САЩ тестове за идентифициране на вируса. В склад на Министерство на здравеопазването има 72 хил. дози от лекарство Тамифлу, което е доказано, че преодолява тежките форми на грип. Очакват се и допълнителни дози, допълни д-р Тенев. Ако се появи случай на свински грип в България ще бъде сформиран Национален кризисен щаб, което се прави в такива случаи, и той ще се възглавява от вицепремиера Емел Етем. Но засега превантивната дейност е съсредоточена в МЗ.
Д-р Тенев подчерта, че човек не може да се зарази от консумирането на свинско месо. Доказано е, че свинският грип се предава по въздушно-капков път между хората. В заключение експертът посочи, че трябва да се притесняваме и да взимаме мерки, но не и да се паникосваме. В страната са взети и се взимат всички мерки, за да бъде защитено населението.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

дева

Днес късметът е на ваша страна

Днес късметът е на ваша страна, не го оставяйте да