27.08.2024 11:15

България е водеща дестинация за туризъм сред българите и през второто тримесечие на 2024 г: НСИ

Видян 739 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Новопубликувани данни от изследване на Националния статистически институт за второто тримесечие на 2024 г. показват, че водеща дестинация за туризъм сред българите отново е България. Според НСИ 71,3% от българските туристи през този период са пътували до дестинация/дестинации само в страната, като съответно 22,6% от българските туристи са избрали чужбина, а 6,1% от тях са пътували както в страната, така и в чужбина.


Данните от изследването на НСИ показват още, че през второто тримесечие на 2024 г. основната част, т.е  84,3% от туристическите пътувания на българските туристи общо за страната и чужбина с лични цели (почивка, посещения на културни мероприятия, и др.) са  били  организирани самостоятелно, а 15,7% са реализирани чрез туроператор или туристически агент.  


Изследването на НСИ е представително и се провежда въз основа на извадка от домакинствата в страната, като обект на изследването е населението на възраст 15 и повече навършени години.


По данни от ЕСТИ, през второто тримесечие на 2024 г. се отбелязва голям интерес от българи към културния, религиозния, морския, СПА и др. видове туризъм, а сред най-посещаваните дестинации от българските туристи са общините Столична, Варна, Несебър, Велинград, Пловдив, Бургас, Банско, Сандански, Самоков (включва и к.к. Боровец ), Велико Търново, Хисаря, Разлог и др.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Улица Леге

Черен срещу бял тротоар на Леге: Експертно управление

В момента се прави черен тротоар от ...

реклама

към тв програма тв програма

НОВА 01 септември 22:30ч.

Бен-Хур

Режисьор: Тимур Бекмамбетов
В ролите: Джак Хюстън, Морган Фрийман, Тоби Кибъл

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

рак