Свързани новини

19.05.2009 14:22

България и Румъния очакват скорошно приключване на процеса за визова либерализация на Сърбия

Видян 1242 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Днешната ни среща е успешно продължение на започнатото в Белград. Даваме силен сигнал за новия дух на Балканите, като пространство на свобода и сигурност, което преди години никой не вярваше, че е възможно”, заяви днес министърът на вътрешните работи Михаил Миков по време на тристранната среща с колегите му от Румъния и Сърбия, съобщиха от пресцентъра на МВР, цитира БГНЕС.


Той отново подчерта значението на сътрудничеството в противодействието на престъпността и ролята, която ще изиграе за това бъдещият трилатерален център във Видин. Бързият полицейски обмен на данни в реално време ще ни направи по-ефективни в борбата с трансграничната престъпност – подчерта и министърът на администрацията и вътрешните работи и вицепремиер на Румъния Дан Ника. Предстои да бъде насрочена среща на представители на криминалните полиции на трите страни, които да подготвят споразумение за контактния център във Видин. С възможностите, които ще предостави за улесняване на обмена на данни по отношение на граничния контрол и нелегалната миграция по река Дунав центърът бе определен от министрите като възможност за разширяване на тристранното сътрудничество в духа на европейските стандарти и в съответствие на най-добрите практики.
Министър Дан Ника увери колегата си Дачич, че Сърбия може да разчита на румънската подкрепа за европейския си път. “Бъдете сигурни, че ви считаме за стратегически партньор на Западните Балкани” – добави румънският министър. “Европа ще бъде по-силна, когато е го-голяма и еднакво справедлива към всички страни-членки”– заяви министър Миков в контекста на формулираното в общата декларация решение за подкрепа за бързото включване на Сърбия в списъка за визова либерализация. България и Румъния изразяват воля да оказват съдействие и предават конкретен опит в процеса на европейската интеграция на Сърбия. Министър Ивица Дачич отправи покана към полицейски структури от двете страни да тренират в Регионалния център за обучение на полицейски спецчасти край Кула /Сърбия/. Той също акцентира върху добрите отношения и резултатното сътрудничество в рамките на регионални инициативи, които помагат да се промени мисленето на Европа, че Балканите са буре с барут.
Министрите обсъдиха и конкретни аспекти на взаимодействието – сред тях е повишаването на капацитета на бюрото в Гюргево като оперативен център за партньорство в областта на полицейското и гранично сътрудничество. Взето е решение да продължат съвместните проверки от екипи на българската дирекция “Инспекторат” и колегите им от Главна дирекция ”Антикорупция” на Министерството на вътрешните работи и административната реформа на Румъния, защото тази практика е показала добри резултати. Идеята е в перспектива този ефективен модел за противодействие на вътрешната корупция да се прилага и съвместно със Сърбия и Македония.
В рамките на форума бяха подписани две междуправителствени споразумения между България и Румъния за полицейско и митническо сътрудничество.
По-рано днес се състоя двустранна среща на министър Миков с румънския му колега. На нея бяха обсъдени стъпките, които двете държави предприемат за пълноправно присъединяване към Шенгенското пространство. Румъния изрази подкрепа за българската кандидатура за директор на център СЕКИ, България пък ще подкрепи румънската номинация за заместник-директор на центъра.


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.media си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

42 бългapcĸи фиpми ca c милиapдeн oбopoт

42 бългapcĸи фиpми ca c милиapдeн oбopoт

42 ĸoмпaнии y нac ca oтчeли oбopoт oт пo нaд 1 млpд. ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 30 септември 21:00ч.

Дете 44 2015 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 2 ч 17 мин

Режисьор: Даниел Еспиноса
В ролите: Том Харди Лео Демидов Гари Олдман General Mikhail Nesterov

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

рак