27.09.2024 17:00

България може да загуби 2 млрд. лв. европейско финансиране по ПВУ

Видян 123 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Има риск България да загуби най-малко 2 милиарда лева европейско финансиране. Причината - това, че снощи Народното събрание не прие промените в Плана за възстановяване и устойчивост, новата глава към него, както и актуализираната пътната карта за климатична неутралност. Това предупреди служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова на брифинг след заседанието на Министерския съвет, предаде БНТ:

    "Най-тежката хипотези са няколко милиарда, които, ако не се получи финансиране по плана, средствата трябва да бъдат осигурени от националния бюджет. Можете да прецените за каква загуба на средства става дума, защото ние все още сме на второ плащане. Не сме приключили, не можем да подадем искане за трето, за четвърто плащане, ако не изпълним две или три от инвестициите. По второто плащане може да се наложи да върнем част от средствата, които сме получили по първото плащане", обясни служебният министър на финансите Людмила Петкова.

Промените по Плана на възстановяване и устойчивост трябва да бъдат изпратени най-късно до 15-20 октомври, за да успее Европейската комисия да ги приеме и България да не загуби средства, посочи още тя и добави, че Европейската комисия се нуждае от време, от вътрешно съгласуване, както и Съветът, като това отнема около два месеца.

Людмила Петкова каза, че към момента евентуална загуба на европейско финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост не се калкулира в проекта на бюджета за следващата година. Тя обаче допусна, че това би застрашило критериите за фискална устойчивост, необходими за въвеждане на еврото у нас:

    "Не мога на този етап да го кажа категорично, но съществува значителен риск. Не е много сигурно дали могат да се запазят параметрите за фискална устойчивост. Те могат да се разчетат в бюджета, въпросът е на каква цена"., каза още Людмила Петкова.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 29 септември 21:00ч.

Странични ефекти 2013 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 1 ч 46 мин

Режисьор: Стивън Содърбърг
В ролите: Руни Мара Емили Тейлър Джуд Лоу Dr. Jonathan Banks Чанинг Тейтъм Мартин Тейлър

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

козирог

Ден на изненадите

Ден на изненадите, не разчитайте 100% на нищо, защото