13.09.2024 15:52

Пред провал са всички проекти по Плана за възстановяване през МРРБ: Общински съветник

Видян 175 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пред пълен провал са всички проекти по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), които минават през Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). За това предупреди Станислав Младенов, заместник-председател на Постоянната комисия по международно сътрудничество и туризъм, европейски програми и проекти от групата на Местна коалиция "БСП за България" в СОС. Той добави, че не повече от 20% са сключените договори по одобрени проекти от София, а остават само 15 месеца до крайния срок за изпълнението им.

"Проблемът е с административния капацитет в дирекциите на министерството, коментира Станислав Младенов. - Само двама души обработват документите за частни бенефициенти и не повече от 15 души - за общините от цялата страна. Това бави изключително много процеса. До края на поставения срок за изпълнение на проектите, финансирани по Плана за възстановяване и устойчивост остават 15 месеца. А в договорите, които трябва да бъдат подписани тепърва с одобрените бенефициенти, срокът за изпълнение е 18 месеца. Вече физически е невъзможно да се справим с поставените от ЕС срокове. Което означава, че България не само, че няма да вземе и да използва средства, ами ще се наложи да връща пари по Плана за възстановяване и устойчивост".

Според Станислав Младенов, основната вина за очертаващия се пълен провал на България, свързан с ПВУ, е на последните два служебни кабинета, както и на Сглобката преди тях. "Забавянето при изпълнението на Плана не е само в регионалното министерство, ами във всички, коментира Станислав Младенов. - Истината е, че министерствата имат огромни проблеми с административния капацитет, който не може да се справи".

Станислав Младенов отбеляза, че Столична община също е бенефициент по проекти през МРРБ и най-вероятно няма да получи средствата, на които се надява. "Парите за уличното осветление в града са през министерство на енергетиката, но и там има огромно забавяне при подписването на договорите. Има дори процедури, които тепърва трябва да бъдат пуснати за изпълнение. Те най-вероятно дори няма да стартират, тъй като за 15 месеца няма как да бъдат изпълнени и приключени. Над 7 месеца е вече забавянето на оценките на проектите по процедурата за адаптирана работна среда през Министерството на труда и социалната политика. По нея кандидатстват много от общинските дружества. Досега тази програма работеше най-добре от всички. Сега провалът и там е титаничен. А общинските дружества чакат резултати, за да може тези средства да бъдат заложени в бюджетите им за следващата година".

Според общинския съветник от групата на Местна коалиция "БСП за България", в момента има само един шанс страната ни да се възползва от средства по ПВУ преди да изтече срокът в края на 2025 година. "Трябва да бъде направен преглед по общини и там, където има вече готови големи инфраструктурни проекти, те да бъдат включени за финансиране, коментира Младенов. - Това обаче предполага спешно предоговаряне и преформатиране на програмите. Ако и тази възможност бъде изпусната от министрите от служебния кабинет, България ще регистрира грандиозен провал със средствата от Плана за възстановяване и устойчивост".



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 15 септември 21:00ч.

Най-добрата оферта 2013 г. ‧ Трилър/Романтика ‧ 2 ч 11 мин

Режисьор: Джузепе Торнаторе
В ролите: Джефри Ръш Върджил Олдман Силвия Хукс Клеър Доналд Съдърланд Billy Whistler

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

овен

Почти през целия ден ще сте доста тягостна компания

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Почти през целия ден ще сте доста тягостна компания, не