Европейската комисия и Европейската централна банка представят днес конвергентния доклад за приемането на еврото в България.

Свързани новини

26.06.2024 13:05

България не е готова за приемането на еврото: ЕК

Видян 869 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската комисия и Европейската централна банка представят днес конвергентния доклад за приемането на еврото в България. Очаква се в него да бъде потвърдено, че страната не e изпълнила всички критерии, за да приеме единната европейска валута от 1 януари догодина, каквито бяха първоначалните планове на Брюксел и София.

Очаква се в доклада да бъде подчертано, че България все още не може да изпълни критерия за ценова стабилност. Средногодишната инфлация у нас все още остава по-висока от изискването за приемане на еврото.

Служебният министър на финансите Людмила Петкова каза преди дни в Люксембург, че страната ни ще отправи искане към Европейската комисия и Европейската централна банка за изготвяне на извънреден конвергентен доклад след края на годината, когато изпълни критерия за инфлацията.

Според източници от Европейската комисия следващата реалистична дата за приемане на еврото в България е януари 2026 година. Брюксел очаква от София редовно правителство, което да представи ясен ангажимент за приемането на единната европейска валута.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

риби