11.09.2024 11:32

България ще плаща милиони след решение на съда в Страсбург

Видян 324 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Две дружества спечелиха дело срещу в България в Европейския съд по правата на човека, след като техни земи са били несправедливо отчуждени на цени по-ниски от пазарните. Страсбург приема, че е нарушено правото на собственост. Присъдени са обаче само по 3000 евро с лихвите разноски на всяко дружество за нематериални вреди, както и по 2000 евро за защитата им. Националният съд обаче трябва да отвори наново делата на двете фирми срещу нищожното обезщетение, което им е платено за имотите, и да ги преразгледа съобразно мотивите на ЕСПЧ.

Така вероятно "Невада Турс" ще получи 280 000 евро, а "БТД Глобал Турс" - малко над 1 млн. евро. На толкова са оценени имотите им през 2023 г.

Делото в Страсбург води адвокат Милена Докова от адвокатско дружество "Екимджиев и партньори". Тя коментира пред "Сега", че от години се алармира за този проблем със Закона за държавната собственост. Той става особено актуален покрай строежа на магистрали и други големи пътища и се корени в методиката, по която се оценяват земите, които държавата отчуждава. На тази бази собствениците получават обезщетение за земите си много по-ниски от пазарната им стойност.

Според адвокат Докова указанията на Страсбург да бъдат възобновени делата на фирмите в България е пробив, който може да "развърже ръцете" на съдилищата и по други такива дела да прилагат пряко Конвенцията за правата на човека. Тя се надява, че може да се стигне и до законодателни промени, които да коригират несправедливостта, установена от ЕСПЧ. Въпросното дело, спечелено от Докова, далеч не е единственият подобен казус, който виси в Страсбург, коментираха юристи.

През 2019 г. областният управител на Бургас отчужди два парцела, собственост на двете дружества - един от 4103 и втори от 14 390 квадратни метра. Те са необходими да изграждане на път. Дружествата са ползвали парцелите под наем от 2007 г. и в крайна сметка са ги закупили през 2018 г. Земята формално се водела земеделска, но била част от индустриалната зона на града и според градоустройствен план от 2011 г. била предназначена за обществени и административни услуги, търговия и малки частни предприятия. Предназначението на земята обаче така и не било променено и така, когато се стигнало до отчуждаването ѝ, собствениците били обезщетени по цени на сходна земеделска земя. Собствениците били обезщетени с по 16.57 лв. на кв. м., а цената, на която самите те купили имотите, е 88 лв. за кв. м в единия случай и 80 лв./кв. м в другия. В същото време има експертиза, която оценява имотите на 130 евро на кв. м. Съдът в Бургас обаче не подхожда гъвкаво, а твърде формалистично и отхвърля претенциите на фирмите за справедливо обезщетение. Така се стига и до делото в Страсбург, което България губи.


 Източник: Сега



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 15 септември 21:00ч.

Най-добрата оферта 2013 г. ‧ Трилър/Романтика ‧ 2 ч 11 мин

Режисьор: Джузепе Торнаторе
В ролите: Джефри Ръш Върджил Олдман Силвия Хукс Клеър Доналд Съдърланд Billy Whistler

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Имате навик да говорите повече от необходимото


Имате навик да говорите повече от необходимото, но