Свързани новини

07.10.2019 09:36

Българите не щат консула си във Валенсия с €4200 месечно, пишат испанските медии

Видян 2835 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пламен Георгиев се прочу и в испанските медии този уикенд. Под заглавие: „Българската общност се вдига срещу своя консул във Валенсия“ местната преса, представена от изданието Ел Конфиденсиал написа в събота:


„Стотици българи, живеещи в Испания, въстанаха срещу номинирането на Пламен Георгиев Димитров за нов консул на България във Валенсия. През седмицата той трябва да смени Цветан Цолов, който се мести в Барселона след 2 години на поста.  Кандидатурата е на правителството на Бойко Борисов и роди силна полемика в България, защото там той беше шеф на Комисията за борба с корупцията и конфискацията на незаконна собственост. Този орган трябва да пази етиката на българските управници и да наблюдава законността на техните придобивки.


Георгиев обаче сам не декларира строителството на незаконни елементи към мезонета си в дипломатическия квартал на София. Казусът му е част от скандал, известен като Апартаментгейт, който избухна в началото на тази година след журналистическо разследване на Свободна Европа и Антикорупционния фонд, сайта Биволъ и бТВ. Въпросният функционер си е купил апартамент от 400 квадратни метра на цена от 265 000 евро, а официално е декларирал 204 метра за 146 000 евро.


Освен Георгиев, в скандала бе замесен министърът на правосъдието Цецка Цачева, която е купила апартамент на четворно по-ниска цена от пазарната. 5 дни по-късно с поста си се раздели Цветан Цветанов – лидер на парламентарната група пна ГЕРБ, смятан за дясна ръка на премиера. Той е получил апартамент в сграда от 2017 г. в замяна на регламентиране на строителството на сградата (б.р. фактологическа грешка).


Данъчните в България направиха разследване на тези покупки, което не потвърди засега нарушения.  Но като главен отговорник за корупцията Пламен Георгиев трябваше да провери и да потвърди чрез органа, който управлява, законността на придобиванията на политическите лица и това го постави под медиен огън в страната с най-висок показател за корупция в ЕС. След седмици изчезване от публичната сцена, Георгиев подаде оставка от отговорностите си на 31 юли, защитавайки своята невинност, а парламентът я прие.


Дни по-късно българското правитество официализира номинацията на чиновника като генерален консул във Валенсия. Това подхрани нови спорове в българските медии, където той минава за протеже на премиера Борисов, и поставиха под съмнение адекватността на неговата подготвка за дипломатическа работа. Геогиев е обявил, че говори испански, но сертификатите, с които разполага Конфиденсиал свидетелстват само за ниво В1, което е доста под необходимите за професионална компетентност  С1 и С2.


Според информирани източници  Георгиев ще получава 3300 евро заплата, плюс 500 евро на месец за съпругата му и 200 евро за всяко негово дете. България плаща за неговата резиденция на ъгъла на Авенида де Франсия и ул. Пинтор Маеля – една от първокласните зони на града. Други екстри за сметка на страната му са частни училища за децата и безплатни пътувания за консула и семейството им, освен служебния автомобил.


Генелралното консулство във Валенсия, покрива освен нейния регион, също Мурсия, Кастиля – Ла Манча и Балеарските острови. Генералният консул и вицеконсулът работят в офиса на ул. Антони Суарес с персонал от 6 души.


Над 3500 подписа на местни българи са събрани в петиция до премиера Борисов и външния министър Захариева срещу назначаването на Георгиев. Кампанията достигна до кралското семейство на Испания чрез директора на двореца  Хайме Алфонсин Алфонсо и премиера на Валенсия Жимо Пуиг. От Външното ни министерство беше отговорено, че това е компетенция на българското министерство. И.д. генералният консул Цолов отказа коментар по случая“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 КОСТОВ 07.10.2019 15:37

    ПРЕСТАНЕТЕ С ТЕЗИ ФЕЙК НОВИНИ,БИВШИ ЧЕНГЕТА!!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

везни

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот,