Българският дух в Албания е жив: Красимир Каракачанов

Свързани новини

28.06.2024 16:47

Българският дух в Албания е жив: Красимир Каракачанов

Видян 387 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес официално бяха оповестени резултатите от проведеното през септември и октомври миналата година преброяване в Албания. От него става ясно, че в Албания като българи са се записали 7057 човека, а като македонци - 2281.

Да поясним, че една малка част от географската област Македония след Балканските войни от 1912-1913 г. остава в пределите на новосъздадената тогава албанска държава. Това са районите около западните брегове на Охридското и Преспанското езеро. Още от времето на Титова Югославия официалната пропаганда в Скопие е, че по тези земи има „македонско“ малцинство.

Последното преброяване в Албания обаче ясно показва като какви се определят по-голямата част от хората, наричани от Скопие „македонци“ – наричат се и се самоопределят като българи. И това се случва въпреки огромната финансова и медийна атака, която Северна Македония провежда през последните 30 години на територията на Албания, въпреки заплахите, че ако не се запишат като македонци – няма да бъдат допускани до работа и образование в Северна Македония. Докато в същото време българската държава, с много малки изключения, не направи почти нищо за тези хора, които се самоопределят като българи в Албания. Българите в Албания и техните културно-просветни организации десетки пъти търсиха помощта на България, но получаваха безразличието и бездействието на бездушните български чиновници - и при леви, и при десни правителства у нас.

На фона на тези резултати от преброяването става ясно и колко са безпочвени претенциите на новия премиер на Република Северна Македония Християн Мицкоски за някакво „македонско малцинство“ в България, безпочвени са и декларациите му за отказ от договора от 1 август 2017 г. с България, както и отказа РСМ да впише българите в конституцията си.

Повече от две трети от славянското население в Албания се обявява за българско! Този факт показва, че въпреки безразличието на българската държава и нехайството на българските политици, българският дух не може да бъде убит и че българското съзнание живее!

Това ме кара отново да призова управляващите в България да обърнат своя поглед към проблемите на българите в Македония, които правителствата на Кирил Петков и  Денков изоставиха и предадоха на изстъпленията на антибългарските управляващи в Скопие.

Както се вижда българският дух съществува в Албания и е жив. Жив е българският дух и в Македония – въпреки репресиите и натиска над местните българи от страна на властта в РСМ. Щом българското самосъзнание оцеля в Албания, няма как да не оцелее и в Македония. Това е повод за радост и гордост, българи!

Красимир Каракачанов, председател на ВМРО


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

лъв