20.05.2024 15:12

Белият дом плаши с Тръмп, за да тласне Г-7 да използва руски активи за финансиране на Украйна: Financial Times

Видян 605 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Белият дом използва риска от потенциална победа на Доналд Тръмп над Джо Байдън на президентските избори в САЩ, за да тласне Г-7 да използва руски активи за финансиране на Украйна, съобщи Financial Times в неделя.
Западните държави замразиха около 300 милиарда долара в руски суверенни активи, откакто Москва започна войната в Украйна през февруари 2022 година. Първоначално Вашингтон настояваше за пълна конфискация на парите, за да могат те да бъдат използвани за покриване на нуждите на Киев. Редица нейни съюзници обаче възразиха, позовавайки се на потенциалните щети за финансовото доверие на Запада.

Сега Вашингтон се застъпва за по-малко радикална схема, според която бъдещите печалби от обездвижени руски средства ще бъдат използвани като гаранция за многомилиарден заем. Обединеното кралство и Канада подкрепят предложението, въпреки че четири други членове на Г-7 - Франция, Германия, Италия и Япония - изглеждат неохотни, според доклада. Повечето от замразените руски активи се намират под юрисдикцията на ЕС.


Западни представители заявиха пред FT, че САЩ успешно използват заплахата от президентство на Тръмп на изборите през ноември – при които по-нататъшната американска помощ за Киев вероятно ще бъде много по-трудна за осигуряване – за да "затоплят" съмняващите се в идеята. Ако схемата бъде одобрена по време на срещата на лидерите на Г-7 през юни, финансирането се предполага, че ще бъде "доказателство за Тръмп". Очаква се около 50 милиарда долара да бъдат събрани за Киев чрез предложението, потенциално още това лято, посочва вестникът.

Подробностите за предложения заем остават в движение, според доклада, включително кой ще го издаде, кой ще го гарантира и как страните от Г-7 ще споделят риска от неплащане в случай, че бъдещите печалби "не се материализират".


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Научихме да лъже и изкуствения интелект

Научихме да лъже и изкуствения интелект

Някои хора имат невероятната способност ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

водолей