Свързани новини

18.09.2013 15:55

Берлускони може да се кандидатира за ЕП в Естония

Видян 1218 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони обмисля да се кандидатира за изборите за Европейски парламент в Естония, страна, в която италианските закони, които му забраняват да се кандидатира за публична длъжност, не се прилагат, предаде Euractive, позовавайки се на съобщения в пресата в Италия.


Според Il Messagger, "лудата идея", че Берлускони може да се кандидатира като евродепутат от друга страна намира все повече и повече подкрепа сред обкръжението му.


Италиански закон, известен като "Леге Северино" забранява на италиански гражданин, осъден на повече от две години затвор, да участва в политически избори.


На 1 август, Берлускони бе осъден на четири години ефективно лишаване от свобода за данъчни измами. Решението на съда хвърли италианската политика в хаос, тъй като той заплаши да разбие правителствената коалиция, в която хората на Берлускони на Freedom партия (ЛДП ) е ключов играч.


Съгласно закон, приет от правителството на Марио Монти миналата година, Берлускони, който е член на Сената, също е изправен пред риск от експулсиране от парламента.


Берлускони твърди, че решението е политически мотивирано и планира да обжалва пред Конституционния съд на Италия срещу присъдата за данъчните измами. Той също отправи призив към Европейския съд по правата на човека в Страсбург.


Според Il Messagero, Берлускони може да участва на изборите в Естония, където близък негов приятел и бизнесмен, Ернесто Преатони, има голямо влияние в политическия живот.


Преатони е собственик на Domina Group Vacanze, която продава големи туристически комплекси в Италия и Египет.


Няма закон в Европейската избирателната система, който да попречи на лице да бъде избран за член на Европейския парламент в друга държава. Но това няма да е първият път, когато един италиански политик ще се кандидатира за изборите в балтийската страна .


Италианският журналист Джулието Киеза, бивш кореспондент в Москва, е бил кандидат в Латвия през 2009 г. от листа, представляваща руското малцинство в страната. Той не бе избран, тъй като тази партия успя да изпрати само един евродепутат .



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей