20.08.2009 13:22

Бивш македонски минитър, работещ в България, задържан в Полша

Видян 1320 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес Апелативният съд във Варшава ще реши дали да арестува Владо Димов, бивш министър на здравеопазването и световно известен хирург, съобщава „Газета Виборча”.


На 5 юли 53-годишния хирург проф. Влaдо Димов се връща от Брюксел за София през Варшава. Той живее в София и ръководи отделението по миниинвазивна хирургия в Токуда. Не е бил в Македония от смяната на правителството през 2006 г. На летището във Варшава Димов е задържан от полицай, който държи заповед за издирване и арестуване с цел екстрадиция. На документа е написано, че от март Димов е издирван от съда в Струмица. Бившия министър на здравеопазването е обвинен в превишаване на правомощията в този град. Престъплението е, че без да се споразумее с министъра на финансите, като министър на здравеопазването през 2005 г., се е съгласил да наеме 17 души, с което е нанесъл щети на здравното заведение за около 100 хил лв.


Димов обяснява пред „Газета Виборча”, че от 2004 г. неговия предшественик е налагал ограничения при назначенията в здравните заведения. Уволнил е 1200 души. През следващата година са напуснали или са били уволнени 900 души. Имало е голям недостиг на медицински сестри, шофьори на линейки и чистачки. Той се е обърнал към директорите да представят списък с необходимите лица, за да функционират болниците и поликлиниките. „Получих списък с 400 души и изразих становище съгласно процедурата”, обяснява той. Всичко е станало със знанието на финансовия министър, защото без него не може да бъде обявен конкурс за назначения, твърди адвокатът на Димов Йежи Ямка. Заминаването ми в Македония е опасно. Към мен се отнесоха като към криминалист, обяснява пред полския вестник Димов. Той е хирург с международна репутация, зам. председател на Европейската академия за хирургични науки, политик от СДСМ, социалдемократическа партия, която през лятото на 2006 г. губи изборите в полза на дясно националистката ВМРО – ДПМНЕ. Той твърди, че е жертва на политически разплащания. Тук не става въпрос за Струмица, а искат да ме покажат с белезници, обяснява Димов.


След като партията на Димов губи изборите, той заминава за Истанбул, за да преподава. След два месеца настоящият министър на правосъдието в Македония на управляваща ВМРО – ДПМНЕ разкрива пред парламента имуществената декларация на Димов. Става ясно, че имуществото му възлиза на над 1.1 млн. евро. Започва преследване на милионера, твърди неговия адвокатът. Македонският съд започва дело за неплатени данъци в размер на 27 млн. денара. Димов обяснява, че доходите събирани с години от поколения на семейството му са били счетени за приходи от нелегална дейност. През юли Окръжният съд във Варшава отказва да го екстрадира, но прокуратурата обжалва отказа за арест.


За проф. Димов се застъпва българския посланик във Варшава, тъй като той има български паспорт. Защитава го и ген. Роман Полко, бивш ръководител на полския контингент в Косово. По време на войната Димов е ръководил медицинските звена, в които са били лекувани полските войници. За Димов се застъпва и комисаря по въпросите за правата на човека в Съвета на Европа, Томас Хамарберг. Той се позовава на доклад на Македонския Хелзински комитет, според който са преследвани чрез съдебни процеси политици от времето на социалдемокрацията: министърът на отбраната Любен Пауновски и вицепремиерът Васил Тупурковски съответно с присъди за по 3.5 и 3 години затвор. Има съмнения, че македонската правосъдна система, която е под силен политически натиск не може да гарантира справедлив процес на Димов, обясняват правозащитни организации. Ако днес не бъде арестуван Димов, това не означава край на неговия процес, защото все още го очаква екстрадиция. Информацията е на агенция БГНЕС.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес имате нужда от помощ

Днес имате нужда от помощ. Бъдете толерантни към