14.05.2024 15:55

Блинкен обеща на Зеленский, че новите US оръжия ще променят играта

Видян 738 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Съобщава се, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е информирал украинския президент Владимир Зеленский, че дълго отлаганата военна помощ на Вашингтон сега е "на път" и се очаква да направи "реална промяна", според няколко медии.

Блинкен пристигна в Киев във вторник сутринта за неразкрита досега среща с ръководството на страната. Посещението му бележи четвъртия път, в който той пътува до Украйна и идва, след като миналия месец Конгресът одобри пакета военна помощ на президента Джо Байдън за страната в размер на 61 милиарда долара.

Въпреки че все още не са публикувани официални изявления относно срещата на Блинкен със Зеленский, Асошиейтед прес и Ройтерс съобщиха, че той е казал на украинския лидер, че "в близко бъдеще помощта вече е на път, част от нея вече е пристигнала и повече от нея ще пристигне", добавяйки, че тя "ще направи реална промяна срещу продължаващата руска агресия на бойното поле".

Според кореспондента на Би Би Си Том Бейтман, който придружава Блинкен, Зеленский е подчертал по време на срещата, че украинските войски са преминали през "труден период", особено на изток, и е благодарил на секретаря за "решаващия пакет" военна помощ.


Съобщава се, че украинският лидер е подчертал важността на получаването на американските оръжия възможно най-бързо и е повторил исканията си за допълнителни системи за противовъздушна отбрана, обяснявайки, че Украйна има постоянен дефицит на такива боеприпаси, особено около Харков - втория по големина град в Украйна - където руските сили бързо печелят позиции.

Американски служител, пътуващ с Блинкен, заяви пред репортери, че целта на посещението на държавния секретар в Украйна е да "изпрати силен сигнал за успокоение на украинците, които очевидно са в много труден момент" и подробно как американската помощ ще помогне на силите на Киев "да си върнат инициативата на бойното поле".

Украинският генерален щаб призна в понеделник, че руските сили са взели надмощие в Харковска област, след като са превзели множество градове и села в района през уикенда.


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Туга 14.05.2024 21:39

    Последни blink-ания преди да угасне крушката... на Украйна.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 09 юни 21:00ч.

Ятаган

Режисьор: Andrey Andonov
В ролите: Любомира Башева Mila Николай Илиев Omar Мариан Вълев Inspector Rangel Kostov Ирена Милянкова Barumova

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни