Известно е, че още в началото на 20-и век акордеонът навлиза в българската народна музика

Свързани новини

01.09.2024 07:50

Борис Карлов - великанът сред акордеонистите в България и Сърбия

Видян 5386 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"В Югославия го имаха за бог - на ръце го носеха... И никакво сръбско - само български хора свирехме", заявява братът на легендата в интервю

Известно е, че още в началото на 20-и век акордеонът навлиза в българската народна музика. За първи път е забелязан в група с цигулка, кларинет и тъпан в първомайското село Дълбок извор, където преди десет години се откри и музей на народната музика. Десетилетия по-късно в това село се провежда и първият голям празник на сватбарските оркестри с надсвирване.

Първият изявен изпълнител, смятан за основоположник на акордеонното свирене в България е Борис Карлов. След него акордеонът се приема за "народен инструмент" и неизменно присъства в състава на оркестрите от сватбарски тип. Тази година се навършват 100 г. от рождението на легендата и 60 г. от кончината му, за което ни напомни неговият син Ангел Карлов.

Роден през 1924 г. в българо-ромско семейство, Борис Карлов засвирва 12-годишен на акордеон Хонер. Развитието му в музиката напътства Карло Алиев - неговият баща. Кларинетист и флигорнист, забележителен ромски музикант, Карло е създател и ръководител на легендарната Софийска кореняшка група. Изпълненията на формацията звучат на живо по Радио София от 1935 г. и са сред най-обичаните по онова време. След смъртта на баща си през 1936 г. Борис Карлов поема ръководството на групата. Става най-известното име на фамилията, създава уникален стил и започва концертна дейност с групата Наша песен, в която пеят Борис Машалов, за който писахме вчера, Мита Стойчева, Радка Кушлева, Гюрга Пинджурова и Костадин Гугов. Неповторимите "карловски" хорА и до днес звучат в ефира на Българското радио и по света. Преди 15 години фолклористът Ив Моро от Канада идва у нас и проучва музикалната му дейност, като събира и издава всичките му изпълнения в двоен албум и книжка. Любопитното е, че Борис е владеел еднакво добре тамбурата, флигорната и барабаните, но акордеонът надделява пред всички.

Италианската фирма Скандали изработва специален акордеон с името му и повечето от хитовите му записи са направени с него, разказва синът му Ангел, който по желание на баща си започнал да свири на цигулка, но впоследствие се разминал с музиката. Имал е специални кърпички, с които почиствал акордеона си след всяко участие. Пазеше го като очите си, спомня си наследникът му.

Борис Карлов умира по време на концерт в сръбския град Кралево през 1964 г. на 40 г. Вече е бил болен от бъбречна недостатъчност и неговата съпруга Василка го е придружавала, за да му носи акордеона по време на турнето. Издигат му паметник, НЕ в България, а в Кралево, Сърбия, в двора на една от гимназиите, която носи името му.

Брат му Христо Карлов, също акордеонист, казва в интервю: "Пътувах петнадесет години с групата на Борис Карлов. По концертите ни държаха на сцената до един-два часа през нощта - аплодисменти, бисове... В Югославия го имаха за бог - на ръце го носеха... И никакво сръбско - само български хора свирехме. Бях втори акордеонист в бисерите му "Дудионо хоро", "Граовско", "Шопско хоро"...".

Емблематични мелодии, които сега се изпълняват от поколения акордеонисти след Борис Карлов.

Музикантът има две деца - Свобода и Ангел, четирима внуци и петима правнуци.

Източник: Марица






Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

60000 за Ед Шийран на ст. В.Левски

60000 за Ед Шийран на ст. В.Левски

60 000 души се събраха на концерта на Ед ...

реклама

към тв програма тв програма

НОВА 01 септември 22:30ч.

Бен-Хур

Режисьор: Тимур Бекмамбетов
В ролите: Джак Хюстън, Морган Фрийман, Тоби Кибъл

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

дева