Свързани новини

27.11.2018 14:55

Борисов, Кунева и още 80 свидетели ще дават показания за аферата с ваксините на Москов

Видян 1371 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

80 свидетели, сред които премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът във втория му кабинет Меглена Кунева, ще бъдат разпитани пред спецсъда по делото срещу бившия здравен министър Петър Москов за бартера и незаконния износ на ваксини за Турция. През септември 2015 Москов в качеството си на здравен министър  възложил производство на ваксини БЦЖ. Те уж били за нуждите на страната. Производствените разходи били 413 370 лв. Въпросните ваксини са били незаконно изнесени в Турция, като първо са предадени на южната ни съседка, а едва по-късно е издаден документът. Отговорен за това действие е лично бившия министър. Досега по шумното дело показания дадоха министри от кабинета Борисов 2 и 3 Теменужка Петкова, Румяна Бъчварова, Николай Ненчев и Ивайло Калфин. Те обясниха пред магистратите, че подписали неприсъствено решение за ваксините на 28 май 2015 г.


Бившият здравен министър е подсъдим за 3 престъпления. Заедно с него обвинени са тогавашният му заместник Адам Персенски и трима служители на държавната фирма за производство на ваксини Бул Био.


Скандалът с внесените от Турция ваксини Пентаксим и Еувакс и незаконния износ на БЦЖ гръмна в началото на 2016 г, след разследване на Валч Ахчиева в предаването Открито. Ваксината Еувакс Б” пристигна като добавка към дарението и тя не е разрешена за ползване у нас. Министерството тогава обяви, че я е задържало на склад в случай на засилен  бежански натиск. Като част от договорката с Турция България се задължи да дари 5 млн. дози ваксини срещу туберкулоза БЦЖ, произвеждани у нас. Според първото обвинение на Москов, което е за престъпление по служба, през юли 2015 г. той е приел като дарение от Турция ваксини “Пентаксим” и “Еувакс Б”, които не били разрешени за ползване у нас. От това са настъпили щети за над 325 000 лв. от платен ДДС за ваксините, твърди прокуратурата. Москов е обвинен и в това, че като помагач е улеснил сключването на неизгодни сделка.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец