БРИКС разработва платформа за транзакции в национални валути: Лавров

Свързани новини

10.06.2024 17:15

БРИКС разработва платформа за транзакции в национални валути: Лавров

Видян 745 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че БРИКС се стреми приоритетно към създаването на платформа, която ще позволи на държавите членки да извършват транзакции в национални валути.

По време на среща на външните министри на икономическия блок в Нижни Новгород, Русия, Лавров заяви, че БРИКС „активно работи за изпълнение на решенията от срещата на върха в Йоханесбург миналата година, особено що се отнася до усъвършенстване на международната парична и финансова система, разработване на платформа за разплащания в национални валути във взаимната търговия“.

Той допълни, че блокът, който неотдавна претърпя процес на безпрецедентно разширяване, се стреми да хармонизира и рамката на взаимодействие между партньорите от БРИКС.

"Програмата ни е обширна. Тя включва въпроси, които пряко ще засегнат бъдещия световен ред, основан на справедливи основания", заяви Лавров.

По-рано този месец руският министър на финансите Антон Силуанов разкри, че финансовите министри на страните от БРИКС проучват възможността за стартиране на обща система, базирана на блокчейн, за улесняване на финансовите транзакции.

През януари ръководителят на руската централна банка Елвира Набиулина отбеляза, че делът на трансакциите на Русия в национални валути с другите държави от БРИКС е нараснал до 85% - в сравнение с 26% преди две години. Тя също така разкри, че все повече държави се съмняват в SWIFT, след като много руски банки бяха отрязани от базираната в Белгия система за финансови съобщения след началото на конфликта в Украйна през 2022 г.


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

дева

Ще сте трудоспособни, но отегчени

Ще сте трудоспособни, но отегчени. Имате да свършите