Държавите от БРИКС ще изпреварят Г-7 по дял в световния БВП през следващите четири години, заяви ръководителят на Новата банка за развитие (НБР) Дилма Русеф.

Свързани новини

14.02.2024 13:36

БРИКС ще изпревари Г-7 по икономическа мощ до 2028 г.: Дилма Русеф

Видян 376 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Държавите от БРИКС ще изпреварят Г-7 по дял в световния БВП през следващите четири години, заяви ръководителят на Новата банка за развитие (НБР) Дилма Русеф.  

В речта си на срещата на върха на световните правителства в Дубай председателят на мултинационалния кредитор заяви, че с присъединяването на новите членове делът на групата в световното икономическо производство ще нарасне от сегашните 35 % до 40 % до 2028 г., докато този на групата на развитите държави Г-7 ще намалее до 27,8 %.  

Русеф също така отбеляза, че делът на БРИКС в световната търговия е нараснал от 37% през 2016 г. на 41% през 2022 г., докато позицията на Г-7 е намаляла, като делът ѝ е намалял от 62% на 58%.  

Групата на БРИКС с нововъзникващи икономики, която преди това включваше Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, претърпя значително разширяване, след като през януари тази година към нея се присъединиха Саудитска Арабия, Иран, Етиопия, Египет и Обединените арабски емирства.


С присъединяването на петте нови държави БРИКС ще управлява повече от 40% от световното производство на суров петрол, а населението ѝ ще достигне близо 3,6 милиарда души - почти половината от общото население на света.  

Базираната в Шанхай NDB е създадена през 2014 г. от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка с цел осигуряване на финансиране на проекти за инфраструктура и устойчиво развитие. Банката официално отвори врати през 2015 г., а по-късно към нея се присъединиха Бангладеш, Обединените арабски емирства, Египет и Уругвай. Саудитска Арабия също води преговори за членство.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес можете да продадете дори хладилник на ескимос

Днес можете да продадете дори хладилник на ескимос,