04.10.2016 13:56

БСП обжалва орязаните членове на СИК в Младост

Видян 1748 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Коалиция БСП Лява България обжалва пред Върховния административен съд решение на ЦИК от 30 септември 2016 г., с което е оставена без уважение жалбата на коалицията срещу решение на РИК на 23-ти ИР, определящо броя на членовете в секционните избирателни комисии.


Без никакви критерии и доводи само в район Младост секционните избирателни комисии (СИК) ще имат по 5 члена, а във всички останали райони ще бъдат със 7 члена, при условие, че район Младост е с най-голям брой секции в 23-ти Избирателен район - 125 и с най-голям брой гласоподаватели - над 89 000.


Провеждането на избори за президент и вицепрезидент, и национален референдум с три въпроса, всеки от които подлежащ на самостоятелно отразяване и броене, ще затрудни и усложни работата на секционните комисии, като намаленият им състав е обстоятелство, което допълнително ще затрудни гласуването.


Определянето на по-малък брой членове на СИК в район Младост спрямо останалите административни райони в 23-ти ИР поставя тези секционни избирателни комисии в неравнопоставено положение и в невъзможност да осъществят всички действия и нормален изборен процес. Обжалваното решение на РИК на 23-ти ИР създава предпоставки за хаос и затруднения в изборния ден, които могат да повлияят на законосъобразното провеждане на изборния процес, в т.ч. и на провеждането му в законовоопределните срокове за първи тур.


В жалбата на коалиция БСП Лява България до ВАС се казва, че ако ЦИК продължи практиката си, да не се произнася с изричен акт по спорни ситуации в изборния процес по жалби на политически субекти  - участници в него, нейната законовоопределена функция по осъществяване на контрол и методическо ръководство на изборните комисии ще се обезсмисли и тя на практика ще упражнява само технически и регистрационни функции.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог