28.06.2024 14:06

БСП внесе решение за спиране на продажбата на оборудването на АЕЦ Белене

Видян 357 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ПГ на „БСП за България“ внесе решение в Народното събрание за спиране на .преговорите и действия по продажба на оборудването, предназначено за АЕЦ „Белене“. Социалистите предлагат то да бъде използвано за АЕЦ „Козлодуй“, ако се установи, че е съвместимо.


За това информира заместник-председателят на Народното събрание Драгомир Стойнев на брифинг в кулоарите на парламента.


„Вчера на изслушването на министъра на енергетиката, касаещо разлива на радиоактивна вода в АЕЦ „Козлодуй“, стана ясно, че VI-и блок е постоянно в ремонт. Една от причините е проблеми с парогенератора.  Ако се случат подобни аварии в бъдеще, той може окончателно да спре“, посочи Стойнев.


По думите на народния представител от БСП от изслушването на енергийния министър се е разбрало също, че има две становища на НЕК, според които оборудването на АЕЦ „Белене“ е съвместимо.  


„Считаме, че на този етап ще бъде национално предателство, ако се продължат преговорите за продаване на това оборудване на Украйна. Ако трябва, да дойдат експерти от Международната агенция по атомна енергетика и да кажат дали то може да се ползва в АЕЦ „Козлодуй“. И ако може, не виждаме никаква причина да го продаваме“, подчерта Драгомир Стойнев.
Според него закупуването на нов парогенератор може да отнеме 4-5 години. Той предупреди, че има голяма опасност атомната електроцентрала да остане само с един блок.


„Призоваваме всички политически сили да подкрепят това решение. Нека се обърнат към международни специалисти, да направят комисия, да се състави доклад и на негова база да се вземе решението дали това оборудване да остане за нашите нужди, ако то е годно. Тук става дума за държавна политика в сферата на енергетиката. Важно е да осигурим спокойствието на българските граждани и производството на електроенергия от VI-и блок“, каза още Стойнев.  


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.