18.07.2024 17:00

БТПП: България се изкачва в класациите за енергийния преход и за просперитета

Видян 171 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България бележи значително подобрение на позициите си в международни класации на енергийния преход и на просперитета, съобщи отдел "Икономически анализи и политика" при Българската търговско-промишлена палата (БТПП) на своята интернет страница.

Индексът на енергийния преход (ETI) за 2024 година, съставен от Световния икономически форум, нарежда България на 36-то място, което е значително подобрение спрямо 48-ото място през 2023 г.


Това подчертава ангажимента на страната към енергийната устойчивост и внедряването на нови технологии за намаляване на въглеродните емисии.

Според доклада на Световния икономически форум за насърчаване на ефективен енергиен преход 2024 г., енергийният преход напредва, но е загубил инерция в условия на нарастващата глобална несигурност.

Индексът на енергийния преход (ETI), който сравнява 120 страни с текущата им производителност на енергийните системи и готовността на благоприятната им среда, установява, че макар да има забележим напредък в енергийната ефективност и значително увеличение в приемането на чисти енергийни източници, импулсът на енергийния преход беше възпрепятстван от неуспехите в енергийния капитал, предизвикани от нарастващите цени на енергията през последните години. Енергийната сигурност също продължава да бъде изпитана от геополитически рискове.

Нашата страна се изкачва и в класацията на Индекса на просперитета, съставен от Атлантическия съвет, като вече заема 53-то място. Това представлява значително подобрение спрямо 75-ото място през 2023 г., посочват още от БТПП.

Това показва усилия за повишаване на доходите, подобряване на здравните услуги и увеличаване на щастието на населението.

Документирани в доклада тенденции повдигат фундаменталния въпрос дали има ясна връзка между еволюцията на свободата и тази на просперитета. За съжаление, безпрецедентните ефекти на пандемията върху просперитета затрудняват оценката на ефектите от стагнацията на свободата през последното десетилетие.


Въпреки това, обширното времево покритие на индексите на свободата и просперитета позволява да  се анализира връзката между двата индекса в дългосрочна перспектива.  От анализа на Атлантическия съвет и  постигнатите  последователни резултати, може да се стигне до извода,  че свободата е тясно свързана с просперитета.

Индексът на просперитета разкрива забележителните ефекти на пандемията в няколко от нейните компоненти – здравеопазване, доходи и образование – които заедно доведоха до спиране на силното подобрение от предходните десетилетия. Към днешна дата резултатите за глобален просперитет все още не са достигнали нивата си от преди 2019 г.

Класации по Индекс на енергийния преход и  по Индекс на просперитета



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 20 юли 21:00ч.

Код: Ангелът

Режисьор: Рик Роман Уоуф
В ролите: Премиера в България: 30.08.2019 Световна премиера: 23.08.2019 Жанр: Екшън, Трилър САЩ / 2019 / 121 минути Възрастова група: D - Забранен за лица под 16-годишна възраст Сценарист: Катрин Бенедикт, Крайтън Ротънбъргър Режисьор: Рик Роман Уоуф В ролите: Дже

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец

Малко тягостно може да се чувствате днес

Малко тягостно може да се чувствате днес и е добре да