Свързани новини

07.06.2015 18:06

ЧЕЗ пращат сметка за три седмици, колкото за месец

Видян 1032 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Монополистите от ЧЕЗ отново намериха начин да печелят на гърба на потребителите. Последната иновация на дружеството е да пращат вместо за един месец, същата сметка, но за три седмици. На всичко отгоре, от дружеството променят датите за плащане по тяхно усмотрение и изпращат фактурите на потребителите работен ден и половина, преди крайната дата за погасяване на задълженията.

Така например, може да получите фактурата си за ток в четвърък следобед, като по този начин петъчният ден остава единствен за плащане преди изключване в понеделник. Неуспелите да се вместят в срока, могат да бъдат отрязани от електропреносната мрежа и да бъдат оставени на тъмно. Тогава се налага да бъдат заплатени 40лв., за да може отново да имаме ток. Има и по-евтин вариант - 19лв. Това обаче означава цели 48 часа на тъмно.   

Освен всички тези нередности, които си позволяват монополистите, стана ясно, че цената на тока също ще скочи. С 1,53% ще бъде увеличен токът за бита в София и Западна България от 1 юли, въпреки че според енергийния министър сумите нямаше да бъдат вдигани поне до Нова година. Припомняме, че с това поскъпване се оказва, че токът се е увеличил с 19% за една година. Енергийните дружества пък се заканват това изобщо да не бъде последното увеличение до края на годината, а от 1 октомври токът да бъде вдигнат с още някой процент.  

Бизнесът, който едва крета също бе сюрпризиран с рязък скок на тока - с 22%. КЕВР предложи добавката „цена задължения към обществото” за фирмите да бъде изравнена с тази, която плаща битът. Досега добавката за бизнеса бе 18,93 лв. на мвтч без ДДС. За населението, което купува ток от регулирания пазар, тази сума беше скрита в цената за енергия и е около 50 лв. за мвтч. Добавката „задължения към обществото” се формира от скъпия ток от американските централи и от веитата. Към нея се добавя и преференциалната цена на тока от високоефективното комбинирано производство на топлофикациите.  




Етикети
, ,
Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Ники Жозефин

Как "екстровертното обличане" ме доведе до полова еуфория

 Като чернокожа транссексуална жена ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

близнаци