Свързани новини

08.01.2024 19:01

Чистка заради бизнес интереси в Столичната община: Мегаскандал с търговия на влияние

Видян 15530 пъти | Коментари 2
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Масови чистки текат в Столичната община, въпреки предизборните и следизборните клетви на кмета, а по-лошото е, че на местата на признати и непартийни експерти се назначаватг парашутисти, които доказано не стават. Примерите са много и във всички ресори, но най-крещящият, който е темата ни сега, трябва да бъде проверен от прокуратурата, защото мирише на забранената от закона търговия с влияние. Ето го нашето разследване, в което ще прочетете за задкулисие, прокарване на лични бизнес интереси и всичко онова, което ППДБСС се кълнат, че никога и за нищо на света няма да допуснат, ала го правят и то съвсем съзнателно:


След като кредитните карти VISA са си уредили да си правят реклама чрез детски площадки в столицата ни чрез лобистка фирма, друг финансов колос е получил предложение да осъществи подобна инициатива, като това е станало чрез агенция Импакт, с която е свързана близка до кмета Терзиев служителка от неговия екип. Тя е представила за "нещо като заместник-кмет" и "отговарящ за туризма в София" Антон Пенев, който всъщност не е нищо от тези две неща.


София има ресорен заместник - кмет по туризма на име Никола Барбутов, който идва от бизнеса с метални конструкции и е неуспял кандидат - депутат от ППДБ. Както има и шеф на ОП Туризъм.


За да мине бизнесът, който правят приближените до новата общинска власт, реалният заместник - кмет е осъществил натиск за напускане върху управляващия общинското предприятие.


Което е наистина изненадващо на фона на излезлия точно преди 4 дни - на 4 януари блестящ материал за София във влиятелния британски Дейли Телеграф, на фона на въведената реално електронна система за обратна връзка с туристите, на невероятния двуцифрен ръст на туризма в града през последната година - София единствена у нас надмина 2019 г. по показатели и осигури общия растеж на сектора в цялата страна с резултатите си, на фона на супер скока на гости от Истанбул - най-близкия голям генетичен пазар за родния туризъм, благодарение на специалните нови разработени спец.маршрути, на фона на увеличените в пъти приходи от такси за пребиваване на посетители, на фона на спечелените европроекти за развиване на общи маршрути с Пловдив и т.н.


ОП Туризъм работи отлично и с Министерството на туризма, което показва, че когато става въпрос за чиста работа, няма политически противоречия.


Странно е и не е професионално да се прави чистка и в навечерието на основното туристическо събитие у нас след месец, което екипът на ОП Туризъм усилено подготвя след плодотворните си участия на всички големи туристически изложения в света.


Натискът "стани да седна" от зам.-кмета следва, сигурно случайно, посещения в неговия кабинет на 1 от 61 общински съветници в СОС - Борис Бонев, и от Любо Георгиев, който също е представян из бизнес средите в София, пък и в медиите като бъдещ зам.-кмет или "нещо като зам.-кмет", въпреки че е само сътрудник на граждански договор към Общината.


Същият от два месеца се е настанил в централата на главния архитект и НАГ, като даже, ако се вярва на служителите там, раздава задачи и "правосъдие", с което се внася и смут сред чиновниците, така че институцията се парализира. Той и неговият Екип на София са близки до Капитал, както знаят всички информирани. 


Поинтересувал се е и самият Антон Пенев с въпрос кога да пристига и да се настанява в шефския кабинет на ОП Туризъм.


Очевидно е, че отстраняването на успешен шеф на общинско предприятие е необходимо единствено и само, за да се прави бизнес. Като "жертвата" дори не е информирана от никого какво е предлагано от името на управляваното от него предприятие, при това от хора, които нямат нищо общо с него, не го представляват.   


Общото между Любо Георгиев и Антон Пенев е, че и двамата са работили в последния мандат на Фандъкова като високопоставени кадри в Общината, управлявана от ... ГЕРБ. И са освободени оттам след големи скандали.


Любо Георгиев пристига на Московска 33 с амбициите направо за първи заместник-кмет, каквато позиция не съществува от 1989 г. насам в СО. Но се сдобива с поста шеф на общинско предприятие. Напуска, след като излиза доклад, който разкрива съществени, хм, съмнения за нередности в звеното. Докладът е известен на всички политически сили в общината. Кметът също е предупреден за него и най-вероятно е запознат със съдържанието му.  


Кой е другият играч от историята?


След като доказва професионализма си като маркетинг отговорник на фалиралия туроператор Астрал, Пенев пък попада в Столичната община като сътрудник на заместник-кмета Ирина Савина от ГЕРБ. И остава на поста до май 2023 г. - само 5 месеца преди изборите, в кампанията за които изненадващо се появява като деятел на Спаси София и участник в ресорната "конференция" на Терзиев по темата. Провалът му в СО е създаването на нещо, наречено Стратегия за развитие на туризма в София, която всъщност представлява непрофесионален анализ на социологическо проучване с неправилно и недобре формулирани въпроси, поради което се получават безсмислени отговори.


 Във въпросната "Стратегия" липсват точно 22 основни вида туризъм, пресмятат безспорните експерти. Включително балнеоложкия и поклонническия, в чиито обекти Столичната община инвестира огромни средства през последните години. Липсват също архитектурен, планински, кулинарен, спортен, здравен туризъм и още много, много подотрасли, които са водещи във всеки европейски град. Затова и туризмът е най-слабата част от програмата на Васил Терзиев, за което 19 минути го и попита в интервю - май личи кой я е подготвил.


Обаче в "Стратегията" има орнитологичен туризъм и организиране на музикални конференции, защото в тези области имат личен интерес двама от тримата писали този нелеп опит за нещо като нищо на света. И това прокарване на личния интерес е известно на всички, които трябва.


Търговия с влияние? При това щедро заплатена от данъкоплатците.


Нелепият опит за "Стратегия" е заплатен с 5-цифрена сума! На печелившите - честито.


19 минути се обърна с молба за лично директно интервю към кмета Терзиев по тази и по други тревожни теми за явни нередности в неговата администрация, по които тепърва ще пишем.


От екипа му получихме уверение, че "се вземат мерки" след нашия сигнал и през идната седмица ще имаме възможност да зададем своите въпроси.  


Готови сме да предоставим и интересна кореспонденция между двама от героите на това разследване за национализация и преминаване към общината на Двореца Врана. Невероятно, но факт!


Напомняме, че Екипът на София на Л.Георгиев публично оповести идеята си за отнемане на жилищата ни и настаняване в тях на хора по усмотрение на Общината, което не се е случвало по нашите земи от времената на Сталин и Г.Димитров.


Но това за Врана е една друга и много интересна история, която отделно и тепърва ще описваме.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 11.01.2024 16:21

    модерна детска болница в София след 5-6 години -хинков, в Китай направиха огромна болница за 6 дни, само това е достатъчно цялото управление на държавата да си замине, не само корумп бюрократите,сигурно ще строят модерна болница за авганци, сирийци и украинци, за българските деца - не, да мрат, нещастните родители да плащат безумни суми в Турция и други държави, явно че имат в мозъците си друго гражданство, не българско

  • 001 Anonimen 09.01.2024 13:51

    Да им е честито на столичани, те си го избраха-ха-ха-ха!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“