17.06.2024 11:25

Човек, който не е социалист, няма място начело на партията: Иван Таков

Видян 398 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Тази позиция заявих още през 2016-та, когато се появи идеята Корнелия Нинова да бъде председател на БСП, а днес съм 100 пъти по-убеден в правотата й, заяви лидерът на Движение "Бузлуджа"

Човек, който не е социалист, няма място начело на партията. Това заяви Иван Таков, лидер на Движение "Бузлуджа", нелегитимно отстранен от председателския пост на БСП - София и председател на Местна коалиция "БСП за България" в СОС. "Тази позиция заявих още през 2016 година, когато се появи идеята Корнелия Нинова да бъде председател на БСП. Днес съм 100 пъти по-убеден в правотата на това мое мнение", каза Иван Таков. Той добави, че изборът на временно изпълняващ длъжността председател на БСП, който членовете на Националния съвет направиха на заседанието в събота, е първата, но много необходима стъпка за възстановяване на диалога в партията.

"От години твърдя, че колективните органи на БСП са принудени да изпълняват ролята само на гумен печат. Няма диалог, няма различно мнение, коментира той. - На заседанието на Националния съвет в събота видяхме друга енергия, имаше емоция и най-вече желание за обединение първо вътре в партията. Вярвам, че това ще доведе и до обединение на цялото ляво пространство в национален мащаб".

В ефира на bTV Иван Таков обясни, че в създалата се ситуация в БСП въобще не става въпрос за нападение или за защита на Корнелия Нинова. "Изобщо не говорим за личности. Става дума за политиката, която водят те. Политика, която доведе до катастрофалните резултати на БСП през последните години, обясни лидерът на Движение "Бузлуджа". - Корнелия Нинова наследи партия с електорален резултат от близо милион гласа. В момента са 150 000. От 2017-та тя загуби над 800 000 гласа. И дори сега провокациите от нейна страна към социалистите не спират. Седем души от най-близкото й обкръжение водеха по две листи на последните избори. Толкова ли нямаше достойни социалисти от местните структури на партията?! Има, разбира се! Но тя показва системно пълно пренебрежение към тях. И до къде стигнахме? Да бъде предпочетен за представител на БСП в парламента бившият младежки председател на СДС пред бивш младежки председател на БСП в Гоце Делчев. Изборът на Нинова беше между партиен човек, който се е борил за лявата идея, и привнесен елемент, който с нищо не е допринесъл за развитието на партията. Решението й не беше в полза на БСП. Ето това е огромният проблем".

Иван Таков припомни, че през годините БСП е била в коалиция с до 19 други леви партии, организации и движения. "В София само преди 7-8 месеца показахме, че е възможно обединение на лявото и как може да бъде направено, припомни той. - Имаше идеи, събрани в манифест, и обединяваща личност. Всички застанахме зад тях и резултатът дойде. Обединението на лявото е напълно възможно.


Но нежеланието и неумението да бъде направено доведоха до катастрофалните резултати на лявото на последните избори. Аз този егоизъм не го разбирам. Не разбирам също как така се примирихме с това БСП да е петоразрядна партия в парламента и върви дори към шесторазрядна - едни 20 000 гласа ни делят от ИТН! Това не е нормално. Трябва ни обединение вътре в организацията. В събота го започнахме в Националния съвет, но сега предстои много по-трудното - стигането до редовите социалисти през основните партийни организации, районните и общинските структури. Когато го постигнем, БСП ще се върне на полагащото й се място на първа или в най-лошия случай на втора политическа сила в страната".

Лидерът на Движение "Бузлуджа" нарече "безумна" войната, която досегашното ръководство на БСП водеше с президентската институция. "Това носеше само вреди и негативи на партията, заяви Иван Таков. - Войната с кметовете на БСП и с общинските съветници отвори много рани и създаде огромни проблеми. Резултата го видяхме всички в числово изражение на 9 юни. Фактите са неприятни и ги знаем много добре. Сега ръководството и партийните функционери трябва заедно да положим много труд, за да убедим хората, че БСП започва бавно да си връща облика на истинска лява, социално-ангажирана и силна партия, която е много сериозен фактор в българския политически живот".


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

везни

Днес не се колебайте да се изявите

Днес не се колебайте да се изявите в област, в която