В страницата си във Фейсбук той отчита основните недостатъци на системата.

Свързани новини

30.05.2024 15:12

Да бъдеш здрав не трябва да бъде лукс в ЕС през 21 век: ВМРО

Видян 329 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Предлагаме създаването на общ европейски здравен гаранционен фонд за лечение

Това предложение прави председателят на ВМРО Красимир Каракачанов като част от пакета мерки, които ВМРО предлага за подобряване на здравеопазването не само в  България, но и на територията на ЕС.

В страницата си във Фейсбук той отчита основните недостатъци на системата.

„Огромен проблем в здравеопазването в Европейския съюз е, че на теория ЕС е общ дом със свободно движение на хора, услуги, стоки и капитали, но българската НЗОК не позволява човек свободно да се лекува, където реши в рамките на ЕС. Парадоксално е, че има пътеки по здравна каса, които няма къде да бъдат изпълнени у нас и същевременно не можеш да се лекуваш в друга страна членка на ЕС, която предлага услугата“, дава конкретен пример Каракачанов.

Именно подобни здравни абсурди карат хората буквално да просят пари за спасяване на близките си като правят дарителски кампании, за да могат да платят лечение, което тук здравната каса води „по документи“, че финансира без да има подсигурени специалисти, апаратура  и медикаменти за това. В същото време не отпуска предвидените пари, за да могат хората да спасят живота си в държави, които имат изработени механизми за лечение или терапия на същите болести.

„Проличава и нездравият личен интерес на част от българските политици, свързани с някои от частните лечебни заведения. За всички е очевадно, че се източва НЗОК“, продължава критиката си лидерът на ВМРО.

Такива и още много, станали медийно известни, абсурди правят здравеопазването в България финансов лукс, което е недопустимо.

„Да бъдеш здрав не трябва да бъде лукс в ЕС през 21 век!“, гневи се още Каракачанов.

Той предлага и конкретни решения на гореописаните проблеми:

-       Създаването на общоевропейски здравноосигурителен гаранционен фонд, в който задължително всяка страна членка да отчислява определен процент от постъпленията на националните здравноосигурителни фондове.

Или

-       НЗОК да се задължи да презастрахова нашите здравни осигуровки в признат от останалите членки на ЕС здравен фонд, за да може ВСЕКИ български гражданин да избира къде в рамките на ЕС да се лекува. По този естествен начин ще се подобри здравеопазването в България, защото ще има реална конкуренция.


 Неплатена форма



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

риби

Днес може да се чувствате превъзбудени и да реагирате по-емоционално

Днес може да се чувствате превъзбудени и да реагирате