Дагестан ще забрани никаба

Свързани новини

02.07.2024 17:37

Дагестан ще забрани никаба

Видян 889 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Главният мюфтия на руската република Дагестан обяви, че е на път да забрани носенето на никаб по религиозни причини. След терористичната атака миналия месец областният управител се обяви против покриването на лицето от съображения за сигурност.

Никабът е вид забрадка, която покрива цялото лице, с изключение на очите, и се използва от някои мюсюлманки, за да спазят религиозното изискване за скромно облекло.

"Мюфтийството на Дагестан скоро ще издаде фетва [богословско становище], с което ще забрани никаба", заяви главният мюфтия Ахмад Абдулаев на среща с регионалния ръководител Сергей Меликов.

Абдулаев призна, че много руски мюсюлмани може да не са съгласни с решението му, но заяви, че не се интересува много от тяхното мнение. "Отношението ми към хората, които ще ме критикуват, е неутрално", каза духовникът.


Валерий Фадеев, ръководител на руския Съвет по правата на човека, предложи забрана на никаба през май, като се позова на необходимостта от борба с ислямските бойци след атентата в Крокос Сити Хол, при който загинаха над 140 души. Главният мюфтия на Москва, Илдар Аляутдинов, се противопостави на мярката като ограничаваща религиозните свободи. В крайна сметка правителството застава на страната на мюфтията.

Миналата седмица обаче няколко групи бойци нападнаха християни и евреи в Дагестан, като убиха над 20 души, включително дузина полицаи, и раниха още 40 души в Дербент и регионалната столица Махачкала.

След нападението губернаторът Меликов призова за забрана на никаба с аргумента, че това облекло представлява неприемлив риск за сигурността.


"На първо място, това облекло не е типично за народите от Кавказ. Но аз съм против това и от гледна точка на сигурността", каза той.

Никабът "позволява на мъжете да се крият зад тези воали, а на жените - да носят забранени предмети зад тях", обясни Меликов, като отбеляза, че го казва като човек, който "многократно е изпълнявал мисии за борба с тероризма".

Московският мюфтия Аляутдинов все още не е коментирал изявлението на дагестанския мюфтия. По-рано той заяви пред руски медии, че мюсюлманската общност би подкрепила забраната на никаба само ако правоприлагащите органи успеят да докажат пряка връзка между носенето на дрехата и нарастващия риск от екстремизъм.


 Пламен Валентинов


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Ще ви тегли към хазартните игри

Ще ви тегли към хазартните игри и изобщо към всякакъв