Свързани новини

27.12.2021 12:32

Дан Колов е моят герой и възстановявам родната му къща: Тихомир Благовестов

Видян 5086 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Тихомир Благовестов e световен и европейски шампион по самбо и бойно самбо. Като тренировка всяка сутрин тича от родното Севлиево до село Сенник, където е къщата на Дан Колов и впечатлен от паметника му, става негов последовател. Възпитаникът заслужилия треньор и почетен гражданин на Севлиево Досьо Досев, който живее повече от 15г. в София през последните години провежда кампания за възстановяване на къщата – музей на Дан Колов, която е оставена от държавата в тежко състояние и непрекъснато я поддържа. Бившият служител в Специализирания отряд за борба с тероризма /СОБТ/ е студент в пловдивския университет ВУСИ катедра Национална Сигурност е „горд баща на две деца от страхотната любяща съпруга, грижовна и отговорна майка”, както разказва. Последната му акция за къщата на легендата беше на рождения ден на Дан Колов 26 декември, но през новата година има и нови планове за нея.
 
Българската мечта ли е Дан Колов? Сбор от американската мечта сбъдната, плюс победа над Европа и над света, българска победа?  


В наше време не виждам никой, който дори малко да наподобява личността Дан Колов. Да, личността! Колкото повече опознаваш живота му, толкова повече започваш да се гордееш, но и да се натъжаваш. Натъжаваш се защо такива като него са “дефицит” в наше време, а имаме крещяща нужда от такива личности. България има нужда!

Дан Колов е обиколил целия свят, борейки се за България като Българин!  В Америка е бил на почит и уважение, в Европа е посрещнат като Господин никой, но бързо е запленил Стария континент с качества като принципност, уважение, патриотизъм, обич към родината и, разбира се, спортни успехи. Това е правило голямо впечатление и го е откроявало от останалите. Както го е и издигнало до европейски шампион по борба.

Как ще убедите един млад човек, който едва ли знае много за него, освен името му, че той не е просто борец, а е символ на дух и на духовност? Едва ли има по-добро доказателство за извисяването от подарения на България от него първи за страната ни самолет?


Аз не се опитвам да убеждавам някого, аз искам чрез моята поета кауза да се докосна до онази част от хората, които сами да разберат, че са за тази кауза. Онази част от обществото - истинските патриоти, родолюбци, хора не на думите, а на действието. Онези, на които им пука. На 26-и декември поднесохме цветя с почит и уважение към бореца Дан Колов в с. Сенник в къщата-музей, навършващ 129 г. от рождението му. Видях нещо много силно. Имаше около 80 души -  и млади, и стари - това е пътят! Младите трябва да се учат от личния пример на по - възрастните от тях. Колкото до добрите дела на бореца, те са толкова много, които аз лично знам, че няма да ни стигне времето да изброяваме! Но най - велик не го правят паричните дарения, а го прави отношението. И това, че той не се е променил със световната си слава и за момент. Не е изменил на родината си, не е забравил корените си и е бил до последно, преди да си замине от тоя свят, близо до хората. Затова често казвам, че такива като него се раждат веднъж на 1000 години !

Какви са вашите лични мотиви да се захванете с реставрацията на къщата на Дан Колов? 


Моят личен мотив се казва дълг. Роден съм в Севлиево, с. Сенник е на 5-6 км от града. Редовно тичах сутрин до селото и виждах огромния паметник и красивата къща-музей и в един момент в лицето на Дан Колов, като всеки млад спортист, намерих кумир! Започнах да се интересувам за личността му, прочетох на един дъх книгата за него, възхищавах му се и


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 16 юни 21:00ч.

Който оцелее ще разказва

Режисьор: Сет Макфарлан
В ролите: Евън Джоунс, Уес Стъди, Сара Силверман, Джовани Рибизи, Сет Макфарлан, Нийл Патрик Харис, Лиам Нийсън, Чарлийз Терон, Аманда Сайфред

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни