Свързани новини

13.11.2012 15:38

Дейли Мейл: Златото на Александър Велики e в България

Видян 3495 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Без да даде и стотинка, България се прочу с новооткритото си антично злато от Свещари. Подвигът няма да донесе заплати за ноември и декември на прославилите родината учени, понеже поради ината на Симеон Дянков работещите в БАН карат без заплати ноември и декември.


„БАН е независима институция, тя си има бюджет и ръководството на БАН трябва да го разпределя по начин, по който най-добрите им звена получават повече пари“, отсече финансист №1 преди седмица. „Не е работа на държавата постоянно да налива особено в институции като БАН, които са независими и тяхното ръководство има право да разпредели парите така, че където по-добре се работи, да има повече пари”, каза още вицепремиерът.


Британските медии се впечатлиха от съкровището в Свещари. Родните археолози са открили накити и диадема, за които се предполага, че са били собственост на дядото на Александър Македонски. „Разкопките в гробница в Северна България са значително откритие и са датирани към края на IV и началото на III век пр. Христа“, коментира многотиражният всекидневник Дейли Мейл. Находките са били открити в най-голямата от 150-те гробници на тракийското племе гети. Откритието от село Свещари, намиращо се в близост до връх Омуртаг, се състои от 44 златни накита, изключителни по своята изработка, както и 100 златни копчета.


„Откритието е от такова значение, че дори българският министър-председател Бойко Борисов съдейства артефактите да бъдат изложени в Националния археологически музей в София“, твърди се още в публикацията. Британците цитират ръководителката на екипа археолози Диана Гергова, която заявява: „Това са изключителни открития, датиращи от времето на апогея на гетите. От проучванията до момента става ясно, че могилата е свързана с управлението на гетския владетел Котела.“


Според Гергова съкровището очевидно е било загърнато в изтъкан от златни нишки плат, за което свидетелстват златните шевове, открити около него. Тя също така очаква екипът й да открие останки от голямо погребение, за което се предполага, че е на самия дядо на Александър Македонски, гетския цар Котела.


Съкровището от Свещари заинтригува и BBC. Информацията за българското съкровище е едно от най-гледаните видеа в сайта на британската телевизия. А репортажът Откриха златно съкровище в България е в топ 3 на най-гледаните.


Гробницата в Свещари е включена в списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО заради своята уникална архитектура и забележителни орнаменти.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Башар Рахал

Как наредиха кой дава 50-те млн. за кино: Башар Рахал

"За пореден път НФЦ си нарежда комисията ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

лъв