Свързани новини

13.08.2009 11:10

Дянков: За месец Станишев прахоса целия бюджетен излишък

Видян 1555 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Въпреки всички хвалби на правителството на Сергей Станишев, че оставя на наследниците си бюджетен излишък, фактите показват точно обратното. Към 17 юли бюджетът е бил на минус 202 млн. лв., а в края на миналия месец - с дефицит от 372 млн. лв., съобщи вицепремиерът Симеон Дянков, цитиран от БГНЕС.


В последните си дни като финансов министър Пламен Орешарски свика пресконференция и обяви, че до края на юни хазната е била с излишък в размер на 173 млн. лв. По време на и след изборите Орешарски и Станишев неуморно повтаряха тези данни. Последното изявление на Станишев в този дух беше от вторник. "В Министерството на финансите да се изясни - кой е крив и кой е прав", призова премиерът Бойко Борисов. Той беше готов да дебатира пред всички медии състоянието на бюджета със Станишев и Орешарски още вчера в 17 часа във финансовото ведомство. Орешарски прие предизвикателството, но срещата беше насрочена за днес в 14 часа. Не е ясно дали Станишев също ще се отзове.


Ножицата между приходи и разходи към края на юли в сравнение с миналата година е огромна, става ясно от данните на финансовото министерство. Приходите към края на юли са с 1.6 млрд. лв. по-малко от същия период на м.г., но разходите са с близо 3 млрд. лв. повече. "Потвърждават се очакванията за увеличените разходи в периода до изборите, както и значителните по размери поети ангажименти, които допълнително ще затруднят изпълнението на бюджета", посочват от екипа на Дянков.


Според финансовия министър голямото харчене е било през май, юни и юли. Само на месечна база през май е имало дефицит от около 200 млн. лв., през юни - към 350 млн. лв., а през юли - 550 млн. лв., каза министърът. Реално не е имало намаляване на заплатите на министрите в предишния кабинет с 15%, стана ясно от думите на Дянков. Причината е, че само парламентът може да променя тези възнаграждения, а не Министерският съвет, както стори кабинетът "Станишев". "Въпреки това самата заплата се е отчела на 85%, а останалите са дадени като добавки. Т.е. заплатата е дадена на 100%", каза Дянков. Министърът припомни, че осигуровките догодина ще бъдат намалени, но не уточни с колко. В предизборната си програма ГЕРБ обеща до 5% по-ниски осигуровки.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.