16.07.2024 15:54

Директорът на завода за боклук незабавно да подаде оставка: БСП

Видян 404 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Директорът на Столично предприятие за третиране на отпадъци (СПТО) Николай Савов незабавно да подаде оставка. Това поиска общинският съветник от групата на Местна коалиция "БСП за България" Иван Пешев, който е член на Постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори. Той, експертът на БСП Альоша Даков, председателят и членове на комисията от другите политически групи, без представителите на ПП-ДБ-СС, посетиха днес завода край село Яна.

Припомняме, че Николай Савов, човек на Цв. Цветанов, е осъждан за смъртта на 3 души, а още 1 почина, докато той е на поста. Сега е лице на Промяната.

"Срещата с Николай Савов беше уговорена още преди седмица и беше насрочена за днес в 10,30 часа, обясни Иван Пешев. - С колегите от комисията и експертите решихме да направим това посещение във връзка с изслушване на господин Савов на заседание на комисията на 7 май. Тогава изнесените от него данни породиха редица въпроси у нас, които от комисията отправихме писмено до кмета Васил Терзиев и до ресорния негов заместник Надежда Бобчева. Отговорите, които получихме, не са изчерпателни и не ни предоставят пълната картина за състоянието на предприятието. Затова с колегите от останалите политически групи в комисията решихме да организираме тази среща. При посещението днес обаче достъп до завода ни беше отказан. Господин Савов ни покани в стола, в който се хранят работниците. Там ни обясни, че не може да ни допусне в завода и се позова на някакъв правилник за вътрешния ред, който регулира посещенията на неправителствени организации и училищни групи. Тоест, приравни Постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори в СОС към неправителствена организация. Случилото се днес е абсолютен прецедент в историята на общинския съвет. За мен това е скандално самоуправство от страна на директора, за което той трябва да си понесе съответната отговорност".

Експертът на БСП към комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори Альоша Даков изрази сериозно притеснение от изнесените данни за състоянието на Столично предприятие за третиране на отпадъци. "Категорично тези данни ще имат много голямо влияние върху размера на такса битови отпадъци за столичани през 2025 година, заяви той. - Напълно необяснимо за мен е това недопускане на общинските съветници за запознаване на място с действителното състояние на съоръженията в завода и експлоатационния му капацитет. Още по-скандално е позоваването на някакъв ред за посещение, който се отнася за неправителствени организации и учебни заведения. Такова нещо досега никога не се е случвало. Бил съм общински съветник в предишни мандати и съм посещавал многократно завода, без каквито и да било опити да бъда възпрепятстван. Явно сега има нещо, от което се притесняват и се налага да крият".

Общинските съветници от групата на Местна коалиция "БСП за България" настояват на следващата сесия на СОС, която е насрочена за 25 юли, да бъде изслушан кметът Васил Терзиев и ресорният му заместник Надежда Бобчева във връзка със състоянието на СПТО и отказа на неговия директор Николай Савов да допусне представителите на комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори на територията на предприятието. Социалистите държат кметът Терзиев и неговият екип да запознаят общинските съветници с плановете на Столична община във връзка с изграждането на третата фаза на завода за боклук, а именно инсталацията за оползотворяване на RDF гориво. Освен това столичният градоначалник да запознае съветниците с мерките, които ще предприемат той и екипът му за разширяване на капацитета на депото на територията в местност "Садината". И не на последно място - как всички действия на назначения от Васил Терзиев директор на СПТО Николай Савов ще се отразят на формирането на такса битови отпадъци за 2025 година.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 20 юли 21:00ч.

Код: Ангелът

Режисьор: Рик Роман Уоуф
В ролите: Премиера в България: 30.08.2019 Световна премиера: 23.08.2019 Жанр: Екшън, Трилър САЩ / 2019 / 121 минути Възрастова група: D - Забранен за лица под 16-годишна възраст Сценарист: Катрин Бенедикт, Крайтън Ротънбъргър Режисьор: Рик Роман Уоуф В ролите: Дже

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

овен

За вас денят не е толкова лош

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. За вас денят не е толкова лош. Е, може би ще се наложи да