Според анализатора, ако една компания печели по-малко от 4,75% от стойността си - текущият краткосрочен лихвен процент в САЩ - тя губи пари. И тъй като лихвените проценти вероятно ще продължат да растат поради задържащата се инфлация, балоните на активите вероятно ще се спукат.

Свързани новини

04.02.2023 07:12

"Диснилендът" за инвеститорите свърши: Бившият банкер Насим Талеб

Видян 3612 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бившият банкер Насим Талеб, известен с бестселъра си "Черният лебед", посъветва участниците на пазара да се подготвят за драстични промени в световен мащаб поради повишаването на лихвените проценти.

В интервю за Bloomberg TV той заяви, че през последните 15 години инвеститорите са свикнали с почти нулевите лихвени проценти, въведени, за да измъкнат западните икономики от финансовата криза през 2008 г. Това предизвика редица балони при активите, които се търгуваха на много по-високи цени от реалната им стойност. Талеб ги оценява на повече от половин трилион долара, наричайки ги "илюзорно богатство", чиито пазарни оценки не са пропорционални на паричните потоци на компаниите.

"Какво носят нулевите лихвени проценти? Тумори. През всичките тези години активите се раздуваха като луди. Мисля, че това е най-доброто обяснение, защото сте щастливи от растежа, но той е неконтролируем и след това "бум", казва Талеб, като обяснява, че "туморите" включват всичко - от биткойн до рязко покачващите се цени на недвижимите имоти.

Според анализатора, ако една компания печели по-малко от 4,75% от стойността си - текущият краткосрочен лихвен процент в САЩ - тя губи пари. И тъй като лихвените проценти вероятно ще продължат да растат поради задържащата се инфлация, балоните на активите вероятно ще се спукат.

"Вече не вали дъжд от пари. . Дисниленд приключи, децата се връщат на училище. Няма да е толкова гладко, колкото беше през последните 15 години", предупреди той.



Талеб твърди, че е трудно да се оправдаят настоящите нива на фондовия пазар, освен ако лихвените проценти в САЩ "по чудо" не се върнат на почти нулеви нива, което Фед няма да позволи, тъй като е "разбрал, че нулевите лихви не работят" и създават само "козметичен растеж".

"Пазарът на акции е твърде надценен, при лихвени проценти, които не са 1%. . . и това е неустойчиво. . Фондовият пазар трябва да се адаптира към нормалните си нива", заяви той, като предупреди, че ще отнеме известно време, преди ситуацията да се стабилизира.

"Нещата няма да са наред за известно време. Имаме най-странните оценки в историята", добавя Талеб.

Насим Талеб е известен като писател и икономист. Публикувал е три икономически бестселъра и е въвел понятието "черен лебед", което се отнася до трудно предвидими и редки събития, които имат значителни последици за финансовите пазари.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

риби

Днешният ден подчертава важността на завършването

Днешният ден подчертава важността на завършването,