Основното намерение е да се гарантира позицията на Русия като суверенна държава, която зачита традиционните ценности, взаимодейства с приятелски държави и подобрява икономическите си позиции чрез наука и частно предприемачество, се посочва в документа.

Свързани новини

08.05.2024 18:00

До 2030 г. Русия трябва да има четвъртата по големина икономика в света: Путин

Видян 1149 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според нов указ на президента Владимир Путин руското правителство трябва да осигури икономическото, социалното и технологичното развитие на страната в седем ключови области.



Целите за следващите шест до 12 години бяха подписани от руския лидер във вторник, след като влезе в длъжност за петия си мандат. Периодът на планиране обхваща следващите два президентски мандата.



Целите, някои от които са конкретни, а други по-общи, са групирани в седем категории: здравеопазване и демография, реализация на талантите на гражданите, комфортни условия на живот, екологични цели, икономика, технологично лидерство и цифрова трансформация.



Основното намерение е да се гарантира позицията на Русия като суверенна държава, която зачита традиционните ценности, взаимодейства с приятелски държави и подобрява икономическите си позиции чрез наука и частно предприемачество, се посочва в документа.


Конкретните цели, поставени от Путин, включват Русия да има четвъртия по големина брутен вътрешен продукт (БВП) в света до 2030 г., измерен по покупателна способност. Дотогава стойността на вносните стоки и услуги трябва да възлиза на около 17 % от руския БВП. Износът на страната трябва да се измести от енергийните продукти, като селското стопанство се счита за основен двигател на бъдещата външна търговия.



След шест години Русия трябва да бъде сред първите 25 държави по отношение на използването на роботиката в производството и в първата десетка на производителите на научни знания, според плана.



Същевременно Путин иска гражданите да се радват на по-голямо икономическо равенство, като коефициентът на Джини - един от показателите, показващи неравенството в богатството на една нация - трябва да спадне до 0,37 до 2030 г. и до 0,33 до 2036 г. Миналата година той беше оценен на 0,40, според националната статистика.


С постановлението се определят цели за раждаемостта, продължителността на живота, пътната безопасност и други фактори, които влияят на стандарта на живот. Широколентовият достъп до интернет трябва да бъде достъпен за 97% от руските домакинства до шест години, а за 99% от тях - до 12 години. Рециклирането на боклука трябва да бъде достъпно за всички руски домакинства до 2030 г. А до същата година почти всички държавни услуги трябва да се предоставят дистанционно онлайн.



Предишният набор от средносрочни национални цели, който е заменен от новия документ, беше публикуван през 2020 г.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

козирог