Хиляди пъти беше казано, че тези маски нямат особен ефект, освен психологически. Те създават измамно чувство, че човек е защитен, а това не е така. Все едно да сложиш решетка на прозорец и да си мислиш, че тя пази от мухи. Но щом е издадена заповед, тя трябва да се спазва. Това заяви в "Лице в лице" по bTV инфекционистът доц. Атанас Мангъров, който е и член на Медицинския съвет, след като по-рано днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед за задължително носене на мака на обществени места.


По думите на доц. Мангъров, маската е само едно сито и вирусите не могат да бъдат спрени. Той заяви, че най-вероятно е преглеждал пациент с COVID-19 през последните месеци, направил си е бърз тест, който е дал негативен резултат. Убеден е, че резултатът ще бъде същият и с PCR тест.


Експертът обаче призова хората да се успокоят, защото 80% от населението ще прекара заразата, без дори да разбере. Доц. Мангъров заяви, че е важно да се спазват всички разпоредби на Националния оперативен щаб.