14.09.2024 07:09

Дрямката през уикенда може да се отрази на здравето на сърцето ви: Учените

Видян 9048 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Когато става въпрос за поддържане на редовен график за сън, понякога натоварената седмица може да обърка всичко, дори когато имате най-добри намерения.

Естествено, наваксването със съня през уикенда често е решение. Нови изследвания показват, че това може дори да е от полза за здравето на сърцето ви, като намалява риска от развитие на сърдечно заболяване с 19%, според ново изследване. Изследването бе представено на годишния конгрес на Европейското дружество по кардиология на 1 септември.

„Връзката става още по-ясно изразена сред хората, които редовно имат недостатъчен сън през делничните дни“, казва в съобщение за медиите съавторът на изследването Янджун Сонг от Държавната ключова лаборатория по инфекциозни болести към Националния център по сърдечносъдови заболявания в болница Фувай в Пекин.


 Авторите са използвали данни от 90 903 участници в проучването UK Biobank, което проследява здравословното състояние на повече от 500 000 души на възраст между 40 и 69 години в Обединеното кралство.

Данните за количеството сън на участниците са измерени с помощта на часовници за наблюдение на активността и са разделени на четири групи - от тези, които най-малко са компенсирали загубения сън през почивните дни, до тези, които са го правили най-много. Група № 1 е получила от 0,26 до 16,05 часа по-малко сън през уикендите, докато в другия край на спектъра, група № 4 е получила от 1,28 до около 16 часа повече сън през уикендите, отколкото през седмицата.

След период на проследяване от средно почти 14 години групата с най-много компенсиращ сън през уикенда е била с 19% по-малко застрашена от развитие на сърдечносъдови заболявания като сърдечно заболяване, сърдечна недостатъчност, предсърдно мъждене и инсулт, в сравнение с групата, компенсираща съня най-малко през уикендите.


Източник: CNN


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Не можеш да си купиш любов... Но все пак трябва да платиш за нея

Не можеш да си купиш любов... Но все пак трябва да платиш за нея

Не можеш да си купиш любов... Но все пак ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 15 септември 21:00ч.

Най-добрата оферта 2013 г. ‧ Трилър/Романтика ‧ 2 ч 11 мин

Режисьор: Джузепе Торнаторе
В ролите: Джефри Ръш Върджил Олдман Силвия Хукс Клеър Доналд Съдърланд Billy Whistler

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

водолей