Свързани новини

30.03.2021 17:24

Двойна е била смъртността през зима 2017

Видян 5746 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


В разгара на т. нар. трета коронавирусна вълна имаме 2 пъти по-малко починали в сравнение с близките години през януари и частично през февруари, сочат данни на НСИ.

Институтът публикува данни за смъртността у нас по седмици. Сравнението на актуалните данни със същия зимен период показва, че няма никакъв скок, а тъкмо обратното. Така текущите цифри за януари и февруари, сравнени с тези за 2017г. например сочат, че преди 4 г. починалите са били много повече и без да има коронавирус.

Изваждайки общата смъртност от числата за починалите от/заради Covid-19, излиза, че инфекцията далеч не е пъвостепенна за черната статистика. От графиката на НСИ се вижда, че дори при пика през ноември е имало голямо увеличение на смъртните случаи, но по други причини.

Напомняме, че става дума за периода на втората вълна, когато здравните власти (както и сега) спряха приема за плановите прегледи и операции. Това създаде ситуация, при която тежко болните пациенти остават без адекватна медицинска грижа , а пациентите с К19, които в повечето случаи могат да се лекуват в домашни условия заемат болничните легла. Същевременно над 80% от смъртните случаи с коронавируса са  именно  при хората с диагнози рак, диабет, сърдечни заболявания. Самият здравен министър Костадин Ангелов призна, че причина за високата смъртност от коронавирус в България са многото хронични болести на населението.

 Така в Италия например има двоен скок на смъртността от сърдечно-съдови заболявания, а нивата на медицината там очаквано са в пъти по-добри от нашите. Данните на НСИ за страната ни могат да се интерпретират по същия начин, въпреки, че не се дава конкретика.

Графика: НСИ


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 31.03.2021 10:14

    Защо ли не се учудвам от графиката? До момента поведението на "наказания" за пандемичен обикновен грипен вирус е типично за грипен вирус. Нищо по-страшно и зловещо от сезонен грип. Само че на фашисти като лайното Сорос и диярията Гейтс не им изнася и създадоха психодемия, напълно целенасочено. През 2008 или 2009 от свински грип за около 2 месеца в България са починали повече от 8000 души. Някой тогава да е ревал за пандемии? Хора, българи, лъжат ни и ни унищожават, не си трайте, а се борете!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

скорпион

През този ден фокусът ви може да се измести към общуването

През този ден фокусът ви може да се измести към