29.06.2024 07:32

Египет отнема лицензите на 16 турагенции заради нерегистрирани поклонници към Мека и множество смъртни случаи

Видян 1476 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Египетският министър-председател Мостафа Мадбули нареди да бъдат отнети лицензите на 16 туристически агенции поради обвинения, че са организирали пътувания за нерегистрирани поклонници, без да предоставят необходимите помощни услуги, което е довело до множество смъртни случаи, съобщи в събота местната информационна агенция MENA.

Съобщава се също, че туристическият бранш е изпращал поклонници в Саудитска Арабия с лични, вместо със специални визи за хадж, които осигуряват достъп до Мека. В събота Мадбули председателства среща на официални лица, на която изказва съболезнования на опечалените семейства и подчертава, че ще им бъде осигурена цялата необходима подкрепа и грижи. Той спомена, че саудитските власти работят с Египет за улесняване на пренасянето на тленните останки на жертвите и за установяване на причините за смъртта им.

"Министър-председателят нареди лицензите на тези компании да бъдат отнети, управителите им да бъдат предадени на прокурор и да бъде наложена глоба в полза на семействата на загиналите заради тях поклонници", се казва в изявление на египетския кабинет. Освен това министърът на външните работи на Египет Самех Шукри заяви, че консулски екипи са извършили посещения на място в саудитски болници, за да съберат информация за лекуващите се египтяни, както и за починалите, за да информират семействата им.

Тази година хаджът привлече 1,8 млн. вярващи от цял свят. Смята се, че по време на ежегодното поклонническо пътуване са загинали над 1000 души, включително най-малко 658 египтяни. Много от смъртните случаи се дължат на голямата жега, тъй като температурите в Мека се покачиха над 50 градуса по Целзий. Въпреки това в изявление на египетските власти от четвъртък се потвърждава, че 31 смъртни случая се дължат на хронични заболявания.


На 17 юни саудитският метеорологичен център регистрира максимална температура от 51,8 градуса по Целзий (125 градуса по Фаренхайт) в Голямата джамия в Мека. Проучване от 2019 г. в списание Geophysical Research Letters разкрива, че поради изменението на климата се очаква топлинният стрес за поклонниците на хаджа да надхвърли "прага на екстремна опасност" от 2047 до 2052 г.


 


Пламен Валентинов


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 29 септември 21:00ч.

Странични ефекти 2013 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 1 ч 46 мин

Режисьор: Стивън Содърбърг
В ролите: Руни Мара Емили Тейлър Джуд Лоу Dr. Jonathan Banks Чанинг Тейтъм Мартин Тейлър

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

телец