Разкриха голямо име зад обитател №1 на египетски саркофаг, който е бил неизвестен досега

Свързани новини

15.06.2024 07:06

Разкриха голямо име зад обитател №1 на египетски саркофаг, който е бил неизвестен досега

Видян 1815 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Саркофаг, открит през 2009 г. в египетска погребална камера, има сложна история: Докато вторият обитател на саркофага, първосвещеникът от 21-ва династия Менхеперре, е известен, първият собственик остава загадка - досега, предаде CNN.

Фредерик Пайродо, доцент по египтология в Сорбонския университет в Париж, изследва отново фрагмент от гранитния саркофаг и дешифрира гравираните върху него йероглифи. Скрит в картуша - овален орнамент, който често се среща в гробниците, той открива името на една много разпознаваема фигура: Рамзес II.

Според Пайродо надписът е доказателство, че артефактът първоначално е бил от гробницата на известния фараон и е бил използван отново след разграбване.


 „Очевидно това е бил саркофаг на цар“, казва Пайродо. "Картушът датира от първата му употреба и съдържа тронното име на Рамзес II - Usermaatra. Той е единственият фараон, използвал това име по негово време, така че това разсейва всяко съмнение, че това е неговият саркофаг."

Откритията, публикувани в списание Revue d'Égyptologie, допълват преданията за Рамзес II, известен още като Озимандиас и един от най-прочутите фараони на Египет. Те също така запълват празнина в разбирането ни за начина, по който саркофазите са били използвани за погребване на царете. 


 Рамзес II е третият цар от 19-ата династия, а управлението му - от 1279 до 1213 г. пр.н.е. - е второто по продължителност в историята на Египет. Известен е с победоносните си военни походи и с интереса си към архитектурата, който го кара да поръча важни паметници и статуи на самия себе си. Мумията му се намира в Националния музей на египетската цивилизация в Кайро.

Друг гроб, принадлежащ на Рамес II, е открит през 1881 г. близо до Луксор, но фрагментът от саркофага, анализиран в изследването, е намерен в Абидос, град на около 40 мили (64 км) северозападно по права линия.



 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Николай Марков

Величие поиска среща с Бойко Борисов, от ГЕРБ отказаха

От партия "Величие" са изпратили писмо до ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

везни

Малко ще ви по изнервят околните

Малко ще ви по изнервят околните, но се опитайте да